Hoe verlaag je CPU-gebruik?

7 weergave

Open Taakbeheer via Ctrl+Shift+Esc. Klik op Processen en sorteer op CPU-gebruik. Selecteer het proces dat de meeste CPU verbruikt en klik op Proces beëindigen. Controleer wel of het geen essentieel systeemproces is!

Opmerking 0 leuk

Je CPU op hol? Zo tem je hoog CPU-gebruik!

Heb je het gevoel dat je computer slomer is dan een slak? Een van de meest voorkomende oorzaken kan een hoog CPU-gebruik zijn. Je CPU, de centrale verwerkingseenheid, is het brein van je computer en als die constant op volle toeren draait, heeft dit een enorme impact op de prestaties. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om dit te verhelpen en je computer weer vlot te laten lopen.

Het opsporen van de boosdoener: Taakbeheer als je detective

De eerste stap is om de bron van het hoge CPU-gebruik te identificeren. Windows heeft een handige tool ingebouwd die je hierbij helpt: Taakbeheer.

Je opent Taakbeheer op de volgende manier:

  • Druk tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Shift + Esc.

Zodra Taakbeheer geopend is, zul je een overzicht zien van alle processen die op je computer actief zijn.

De verdachte in het vizier:

  1. Klik op het tabblad “Processen”. Dit geeft je een lijst van alle actieve applicaties en processen.
  2. Sorteer op CPU-gebruik. Klik op de kolomkop “CPU” om de processen te sorteren op basis van hun CPU-gebruik. De processen die de meeste CPU-kracht verbruiken, komen bovenaan te staan.

Nu zie je in één oogopslag welke programma’s of processen verantwoordelijk zijn voor het hoge CPU-gebruik.

Pas op! Wees voorzichtig met het “beëindigen” van processen.

Het is verleidelijk om meteen het proces met het hoogste CPU-gebruik te beëindigen, maar het is cruciaal om voorzichtig te zijn. Voordat je een proces beëindigt, moet je zeker weten dat het geen essentieel systeemproces is. Het beëindigen van een kritiek systeemproces kan leiden tot instabiliteit of zelfs een vastlopende computer.

Hoe herken je een verdacht proces?

  • Naam: Bekijk de naam van het proces. Herken je de naam als een programma dat je zelf hebt geïnstalleerd? Zo niet, dan kan het een onbekend of potentieel ongewenst proces zijn.
  • Omschrijving: Bekijk de omschrijving van het proces. Soms geeft dit meer informatie over waar het proces voor dient.
  • Online onderzoek: Als je twijfelt, zoek de naam van het proces online op. Je kunt vaak informatie vinden over de functie van het proces en of het veilig is om te beëindigen.

Het beëindigen van de boosdoener (met de nodige voorzichtigheid):

Als je zeker weet dat het proces niet essentieel is en je vermoedt dat het de oorzaak is van het hoge CPU-gebruik, kun je het beëindigen:

  1. Selecteer het proces in de lijst van Taakbeheer.
  2. Klik op de knop “Proces beëindigen” rechtsonder in het venster.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat het beëindigen van een proces kan leiden tot verlies van niet-opgeslagen werk in het betreffende programma.

Wat als het probleem aanhoudt?

Het beëindigen van een proces is vaak een tijdelijke oplossing. Als het probleem aanhoudt, of als hetzelfde proces steeds weer begint met hoog CPU-gebruik, dan kan het duiden op een dieperliggend probleem. Denk hierbij aan:

  • Virussen of malware: Scan je computer met een goede antivirusprogramma.
  • Verouderde drivers: Zorg ervoor dat je drivers up-to-date zijn.
  • Oververhitting: Controleer of je computer niet oververhit raakt.
  • Te veel opstartprogramma’s: Schakel onnodige programma’s uit die automatisch opstarten.

Conclusie:

Hoog CPU-gebruik kan erg frustrerend zijn, maar met de juiste tools en een beetje geduld kun je de oorzaak achterhalen en het probleem oplossen. Begin met het opsporen van de boosdoener via Taakbeheer en beëindig (met de nodige voorzichtigheid!) verdachte processen. Als het probleem aanhoudt, onderzoek dan andere mogelijke oorzaken en neem de nodige maatregelen. Zo zorg je ervoor dat je computer weer optimaal presteert!