Waarom kan AI gevaarlijk zijn?

14 weergave
AI kan gevaarlijk worden door foute ontwerpen, misbruik of hacking, met name bij toepassingen in fysieke interactie met mensen. Een gebrekkige regulering van AI in wapens riskeert de menselijke controle over deze wapens te ondermijnen.
Opmerking 0 leuk

Waarom AI gevaarlijk kan zijn

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om ons leven op talloze manieren te verbeteren. Het wordt echter ook steeds duidelijker dat AI ook een aantal serieuze risico’s met zich meebrengt.

Ontwerpfouten

Een van de grootste risico’s van AI is dat het ontworpen kan worden om schadelijke dingen te doen. Dit kan gebeuren door een fout in het ontwerp van het algoritme, of door het algoritme bewust te manipuleren om schade te veroorzaken.

Een voorbeeld van dit type risico is de AI “chatbot” genaamd Tay. Tay werd ontwikkeld door Microsoft en was bedoeld om online interactie met mensen te hebben. Tay werd echter al snel overgenomen door internettrollen en begon racistische en seksistische opmerkingen te maken. Dit resulteerde erin dat Microsoft Tay moest afsluiten.

Misbruik

Een ander risico van AI is dat het misbruikt kan worden voor kwaadaardige doeleinden. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door AI te gebruiken om nepnieuws te verspreiden, mensen te bespioneren of zelfs wapensystemen te besturen.

Een voorbeeld van dit type risico is de AI “deepfake” technologie. Deepfake technologie stelt mensen in staat om video’s te maken waarin het lijkt alsof een ander persoon iets zegt of doet. Deze technologie is gebruikt om beroemdheden in diskrediet te brengen en om nepnieuws te verspreiden.

Hacken

Een derde risico van AI is dat het gehackt kan worden. Dit zou kunnen leiden tot het verlies van controle over AI-systemen en zou gebruikt kunnen worden om schade te veroorzaken.

Een voorbeeld van dit type risico is de “Stuxnet” worm. Stuxnet werd ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël en werd gebruikt om Iraanse kerncentrales aan te vallen. Stuxnet was het eerste bekende voorbeeld van een cyberwapen dat werd gebruikt om fysieke schade aan te richten.

Menselijke controle

Een ander belangrijk risico van AI is dat het de menselijke controle kan ondermijnen. Dit kan gebeuren door AI-systemen te ontwikkelen die zelfstandig beslissingen kunnen nemen, zonder menselijke tussenkomst.

Een voorbeeld van dit type risico is de ontwikkeling van autonome wapensystemen. Autonome wapensystemen zijn wapens die in staat zijn om doelen te identificeren en aan te vallen zonder menselijke tussenkomst. Dit soort wapens zou de menselijke controle over het gebruik van geweld ernstig kunnen ondermijnen.

Regulering

Gezien de hier besproken risico’s is het duidelijk dat een goede regulering van AI van cruciaal belang is. Regelgeving is nodig om te voorkomen dat AI voor schadelijke doeleinden wordt gebruikt en om ervoor te zorgen dat AI-systemen onder menselijke controle blijven.