Hoe kom je het snelst van je keelontsteking af?

4 weergave

Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen verzacht de pijnlijke keel. Paracetamol kan verlichting bieden bij hevige klachten. Hoewel het verleidelijk is, zijn antibiotica doorgaans niet effectief tegen keelpijn, omdat het vaak veroorzaakt wordt door een virus en niet door een bacterie.

Opmerking 0 leuk

Keelpijn? Zo kom je er snelst vanaf!

Een keelontsteking kan je dag flink verpesten. Die brandende, schurende pijn bij elke slik maakt praten, eten en zelfs drinken een ware beproeving. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verzachten en het herstelproces te bespoedigen. Lees snel verder voor praktische tips die je direct kunt toepassen.

De eerste stap naar verlichting is het constant vochtig houden van je keel. Regelmatig kleine slokjes koud water drinken doet wonderen. Het koele water kalmeert de irritatie en verzacht de pijn. Ook het zuigen op een (suikervrij) snoepje of ijsblokje stimuleert de speekselproductie, wat eveneens bijdraagt aan een minder droge en pijnlijke keel.

Voor meer gerichte pijnbestrijding is paracetamol een goede optie. Dit middel werkt koortsverlagend en pijnstillend, en kan de scherpe randjes van de keelpijn afhalen. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en overschrijd de aanbevolen dosering niet.

Hoewel de verleiding groot kan zijn om naar antibiotica te grijpen, zijn deze in de meeste gevallen niet effectief tegen keelpijn. Keelontstekingen worden namelijk overwegend veroorzaakt door virussen, waar antibiotica geen vat op hebben. Sterker nog, onnodig gebruik van antibiotica kan leiden tot resistentie, waardoor ze in de toekomst minder goed werken wanneer je ze écht nodig hebt.

Naast bovenstaande tips kunnen de volgende adviezen ook verlichting bieden:

  • Rust: Je lichaam heeft energie nodig om te herstellen. Neem voldoende rust en vermijd overbelasting.
  • Gorgelen met zout water: Los een halve theelepel zout op in een glas warm water en gorgel hiermee. Dit kan de pijn en zwelling verminderen.
  • Vermijd irriterende stoffen: Rook niet en beperk het drinken van alcohol en cafeïnehoudende dranken, aangezien deze de keel kunnen uitdrogen.
  • Vochtige lucht: Een droge lucht kan de keelpijn verergeren. Gebruik een luchtbevochtiger of plaats een bakje water op de verwarming.

Raadpleeg een arts als de keelpijn langer dan een week aanhoudt, gepaard gaat met hoge koorts, moeite met ademhalen of slikken, of als je je erg ziek voelt. Een arts kan vaststellen of er sprake is van een bacteriële infectie die wel behandeling met antibiotica vereist. Zelfmedicatie met antibiotica wordt sterk afgeraden.