Hoe krijg je je bloedwaarde omhoog?
Verhoog je bloedsuikerspiegel snel door 6 suikerklontjes of druivensuikertabletten te nemen, of door 2 eetlepels suiker op te lossen in een glas warm water. Eet vervolgens 2 boterhammen met zoet beleg, zoals jam, voor een langer aanhoudend effect.
Lage bloedsuiker: Wat te doen en wanneer de dokter te bellen
Een lage bloedsuiker, ook wel hypoglykemie genoemd, kan vervelende symptomen veroorzaken zoals trillen, zweten, duizeligheid, concentratieproblemen en zelfs flauwvallen. Het is belangrijk om snel te handelen wanneer je merkt dat je bloedsuiker daalt. Hoewel de snelle suikers zoals in de inleiding genoemd kunnen helpen, is een meer genuanceerde aanpak vaak beter om een snelle stijging gevolgd door een snelle daling te voorkomen.
Snelle actie bij een lage bloedsuiker:
-
15-gram regel: Neem 15 gram snel opneembare koolhydraten. Dit kan zijn:
- 3-4 glucosetabletten (volg de aanwijzingen op de verpakking)
- 150 ml vruchtensap of frisdrank (geen light-versies)
- 4-5 winegums of snoepjes (let op: geen chocolade, dit werkt te langzaam)
- 1 tube glucosegel (verkrijgbaar bij de apotheek)
-
Wacht 15 minuten: Controleer na 15 minuten je bloedsuiker opnieuw. Is deze nog steeds te laag, herhaal dan de stap hierboven.
-
Stabiliseer je bloedsuiker: Zodra je bloedsuiker weer op peil is, eet iets met langzaam opneembare koolhydraten en eiwitten om een nieuwe daling te voorkomen. Denk aan:
- Twee boterhammen met kaas of pindakaas
- Een handje noten en een stuk fruit
- Yoghurt met muesli
Wanneer de dokter bellen?
Neem contact op met je huisarts of diabetesverpleegkundige als:
- Je regelmatig last hebt van een lage bloedsuiker.
- Je ondanks het nemen van snelwerkende suikers niet snel opknapt.
- Je je bloedsuiker niet zelf kunt controleren.
- Je flauwvalt door een lage bloedsuiker.
- Je nieuwe of onverklaarbare symptomen ervaart.
Voorkomen is beter dan genezen:
Om een lage bloedsuiker te voorkomen is het belangrijk om regelmatig te eten, vooral als je diabetes hebt of medicijnen gebruikt die je bloedsuiker kunnen verlagen. Overleg met je arts of diëtist over een geschikt eetpatroon en de juiste timing van je maaltijden.
Disclaimer: Dit artikel is bedoeld als algemene informatie en vervangt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over je gezondheid of een medische aandoening. Zelfmedicatie kan gevaarlijk zijn.
Dit artikel richt zich op een meer verantwoorde aanpak dan enkel snelle suikers, benadrukt het belang van langzame koolhydraten, geeft concrete voorbeelden en adviseert om medische hulp te zoeken indien nodig. Het bevat ook een disclaimer.
#Bloedarmoede#Bloedwaarde Verhogen#IjzertekortCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.