Is het erg als er water in je oor zit?

6 weergave

Meestal is wat water in de oren na het zwemmen of douchen onschuldig. De natuurlijke bescherming van oorsmeer helpt het water te weren en vaak stroomt het vanzelf weg. Zolang er geen aanhoudende pijn of infectie optreedt, is er geen reden tot ongerustheid.

Opmerking 0 leuk

Is dat water in je oor wel zo erg?

Na een verfrissende duik in het zwembad of een ontspannende douche kan het gebeuren: je hebt het gevoel dat er water in je oor zit. Meestal is dit geen reden tot paniek. In de meeste gevallen lost het probleem zich vanzelf op. Maar wanneer moet je je wel zorgen maken?

Ons oor is slimmer dan we denken. De oorschelp, de gehoorgang en de oorsmeer produceren een natuurlijke barrière tegen water. Oorsmeer, vaak ten onrechte beschouwd als vies, is een essentiële beschermende laag die water afstoot en de groei van bacteriën en schimmels remt. De meeste waterdruppeltjes die in het oor terechtkomen, zullen dankzij de lichte helling van de gehoorgang vanzelf weer naar buiten lopen. Een beetje geduld en een voorzichtige schudbeweging van het hoofd zijn vaak voldoende.

Wanneer is het wél reden tot bezorgdheid? Hoewel incidenteel water in het oor meestal geen kwaad kan, zijn er enkele signalen waar je op moet letten:

  • Aanhoudende pijn: Voel je langdurige, scherpe of zeurende pijn in je oor? Dit kan wijzen op een infectie, zoals een otitis externa (een ontsteking van de uitwendige gehoorgang) of een otitis media (een middenoorontsteking).

  • Duizeligheid of evenwichtsproblemen: Water in het binnenoor kan je evenwicht verstoren. Dit is minder vaak het gevolg van zwemmen, maar kan wel voorkomen.

  • Verminderd gehoor: Als je na het zwemmen of douchen slechter hoort, kan er meer aan de hand zijn dan alleen water in je oor.

  • Afscheiding uit het oor: Een gele, groene of bloederige afscheiding uit het oor is een duidelijke aanwijzing van een infectie en vereist medische hulp.

  • Koorts: Koorts in combinatie met oorpijn is een serieus signaal en wijst op een mogelijke infectie.

Wat kun je doen bij water in je oor?

In de meeste gevallen is afwachten de beste strategie. De zwaartekracht en je lichaam doen hun werk wel. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, want deze kunnen het water verder in de gehoorgang duwen of de oorsmeerlaag beschadigen, waardoor infecties juist verergeren. Zachte handdoekjes kunnen helpen om overtollig water van de buitenkant van de oorschelp te verwijderen.

Wanneer naar de dokter?

Aarzel niet om een arts te raadplegen als je een van bovenstaande symptomen ervaart, of als het water na een paar dagen niet uit je oor is verdwenen. De arts kan de oorzaak van je klachten vaststellen en een passende behandeling voorstellen, bijvoorbeeld in de vorm van oordruppels of andere medicatie. Een tijdige behandeling voorkomt ernstigere complicaties. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je oren goed droog zijn na het zwemmen of douchen.