Kan je testen of je Salmonella hebt?

2 weergave

De laboratoria hebben een erkenning voor een testmethode waarmee de aanwezigheid van Salmonella kan worden vastgesteld. Sommige laboratoria zijn ook erkend om het specifieke type Salmonella te bepalen. Deze erkenningen zijn terug te vinden op de gepubliceerde lijsten.

Opmerking 0 leuk

Kan je testen of je Salmonella hebt?

Een vermoeden van een Salmonella-infectie vereist een betrouwbare test om de diagnose te bevestigen. Je kunt niet zelf thuis testen of je Salmonella hebt; daarvoor is een laboratoriumonderzoek noodzakelijk. Zelf testen kan leiden tot onjuiste resultaten en vertraging van de juiste behandeling.

De aanwezigheid van Salmonella wordt aangetoond door middel van microbiologische analyses uitgevoerd in geaccrediteerde laboratoria. Deze laboratoria beschikken over de expertise en de apparatuur om de bacterie in verschillende materialen aan te tonen, zoals:

  • Feces (ontlasting): Dit is de meest gebruikelijke manier om Salmonella te detecteren. Een ontlastingmonster wordt naar het laboratorium gestuurd, waar het wordt onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie.
  • Bloed: In sommige gevallen, vooral bij ernstige infecties, kan een bloedkweek worden afgenomen om Salmonella te detecteren. Dit is echter minder gebruikelijk dan het testen van ontlasting.
  • Urinemonster: Hoewel minder frequent, kan in bepaalde situaties ook een urinekweek nuttig zijn.
  • Voedsel of omgevingsmonsters: Bij uitbraken van Salmonella-infecties worden vaak voedsel- of omgevingsmonsters onderzocht om de bron te identificeren. Dit gebeurt dan niet om een individu te testen, maar om de besmettingsbron op te sporen.

Accreditatie en betrouwbaarheid:

Het is cruciaal dat het laboratorium waar je je monster laat testen, geaccrediteerd is. Dit betekent dat het laboratorium voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en betrouwbare testmethoden hanteert. De accreditatie garandeert de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de resultaten. Informatie over geaccrediteerde laboratoria vind je vaak op de website van de nationale accreditatieorganisatie (in Nederland is dit bijvoorbeeld het RvA – Raad voor Accreditatie) of via je huisarts. De laboratoria publiceren vaak lijsten van de specifieke methodes waarvoor ze geaccrediteerd zijn. Deze lijst vermeldt of ze enkel de aanwezigheid van Salmonella kunnen aantonen, of ook de specifieke serotype kunnen determineren. Het bepalen van het specifieke serotype is belangrijk voor epidemiologisch onderzoek en kan bijdragen aan het opsporen van de bron van de infectie.

Wat te doen als je vermoedt dat je Salmonella hebt:

Neem bij vermoeden van een Salmonella-infectie, zoals diarree, buikkrampen, koorts en misselijkheid, contact op met je huisarts. De huisarts zal je adviseren over verdere stappen, waaronder het eventueel laten afnemen van een ontlastingmonster voor onderzoek in een geaccrediteerd laboratorium. Zelfmedicatie wordt afgeraden. Een correcte diagnose en eventuele behandeling zijn essentieel voor een goed herstel. Wacht niet te lang met contact op te nemen, vooral bij ernstige symptomen.