Kun je zelf controleren of je diabetes hebt?
Kun je zelf controleren of je diabetes hebt?
Diabetes is een aandoening waarbij je lichaam niet in staat is om de bloedglucosespiegel (suikergehalte in het bloed) goed te reguleren. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als je het niet onder controle houdt.
Symptomen van diabetes:
- Veel dorst en plassen
- Vermoeidheid
- Gewichtsverlies
- Wazig zien
- Langzame wondgenezing
Zelfcontrole van bloedsuiker:
Een van de belangrijkste manieren om diabetes te controleren, is door je bloedsuikerwaarden regelmatig te meten. Dit kun je zelf doen met een bloedglucosemeter.
Hoe werkt een bloedglucosemeter?
Een bloedglucosemeter is een klein apparaatje dat je bloedsuiker meet via een vingerprik. Het apparaatje geeft je binnen enkele seconden een bloedglucosewaarde.
Waar kun je een bloedglucosemeter kopen?
Bloedglucosemeters zijn verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen. Sommige meters worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Hoe gebruik je een bloedglucosemeter?
- Was je handen grondig met water en zeep.
- Prik met het bijgeleverde lancet in je vingertop.
- Knijp een klein druppeltje bloed op de teststrip.
- Plaats de teststrip in de bloedglucosemeter.
- Lees de bloedglucosewaarde af op het display van de meter.
Wanneer moet je je bloedsuiker meten?
Je arts zal je laten weten hoe vaak je je bloedsuiker moet meten. Over het algemeen wordt het aanbevolen om je bloedsuiker te meten:
- Voor en na het eten
- Voor en na het sporten
- Voor het slapengaan
- Op andere momenten die je arts aangeeft
Belangrijk:
Het is belangrijk om te onthouden dat zelfcontrole van bloedsuiker slechts één aspect is van diabetesmanagement. Je moet ook een gezond dieet volgen, regelmatig bewegen en, indien nodig, medicijnen nemen om je bloedsuiker onder controle te houden.
Raadpleeg altijd je arts als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op diabetes. Hoe eerder diabetes wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter de uitkomst op de lange termijn.
#Diabetes Check#Diabetes Test#ZelfcheckCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.