Waarom gaat het water niet uit mijn oor?
Om het water uit je oor te krijgen, kun je verschillende technieken proberen. Zo kan je met de palm van je hand op het oor pompen, kauwbewegingen maken of flink gapen om de druk te veranderen. Ook op het oor gaan liggen of zachtjes aan de oorlel trekken kan helpen om het water te laten weglopen.
Waarom blijft dat water in mijn oor zitten? En hoe krijg ik het eruit?
Dat vervelende, doffe gevoel en soms zelfs het gekabbel in je oor na het zwemmen of douchen: vastzittend water. Hoewel het meestal vanzelf wegloopt, kan het soms hardnekkig blijven plakken. Maar waarom eigenlijk?
De gehoorgang is geen recht toe recht aan buisje. Het heeft bochten en kronkels, en bij sommige mensen is deze gang smaller of gevormd op een manier waardoor water er makkelijker in blijft zitten. Ook oorsmeer, oftewel cerumen, kan het water vasthouden. Oorsmeer is normaal en beschermt je oor, maar een overmatige ophoping kan een soort dam vormen.
Daarnaast kan de huid in je gehoorgang opzwellen door het water, waardoor de doorgang nog nauwer wordt en het water als het ware gevangen raakt. Dit kan gebeuren na langdurige blootstelling aan water, zoals na een dagje zwemmen.
Wat kun je doen om het water uit je oor te krijgen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om van dat hinderlijke water af te komen. Hieronder een aantal tips:
-
De Valsalva-manoeuvre: Houd je neus dicht, sluit je mond en probeer voorzichtig uit te ademen. Doe dit niet te krachtig, want dat kan schadelijk zijn voor je trommelvlies. Deze techniek verandert de druk in je oor en kan het water helpen verplaatsen.
-
Kauwen en gapen: Net als bij de Valsalva-manoeuvre kan kauwen en gapen de druk in je oor veranderen en de buis van Eustachius openen, waardoor het water kan weglopen.
-
Op je oor liggen: Ga op je zij liggen met het waterige oor naar beneden. Zwaartekracht kan helpen het water eruit te trekken. Je kunt je hoofd lichtjes schudden of op je oor kloppen om het proces te versnellen.
-
Aan je oorlel trekken: Trek zachtjes aan je oorlel terwijl je je hoofd schuin houdt. Dit kan de gehoorgang iets wijder maken en het water helpen ontsnappen.
-
Een droge doek: Dep de buitenkant van je oor voorzichtig droog met een schone, droge doek. Stop niets in je oor, zoals wattenstaafjes, want dat kan het oorsmeer verder naar binnen duwen en het probleem verergeren.
-
Een paar druppels alcohol: Meng gelijke delen ontsmettingsalcohol en witte azijn. Doe een paar druppels in je oor. De alcohol helpt het water verdampen en de azijn voorkomt bacteriegroei. Raadpleeg wel eerst een arts als je denkt dat je een oorontsteking hebt.
Wanneer naar de dokter?
Als het water na een paar dagen nog steeds niet weg is, of als je pijn, jeuk, zwelling, koorts of gehoorverlies ervaart, neem dan contact op met je huisarts. Dit kunnen tekenen zijn van een oorontsteking of een ander probleem dat medische aandacht vereist.
#Oorpijn#Oorproblemen#Water OorCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.