Wat doen ze op een pijnpoli?

9 weergave
Op de pijnpoli onderzoeken en behandelen specialisten patiënten met uiteenlopende pijnklachten, van acute en chronische pijn tot kankergerelateerde pijn. De focus ligt op pijnverlichting; de onderliggende oorzaak van de pijn wordt doorgaans niet op de pijnpoli zelf onderzocht.
Opmerking 0 leuk

Pijnpoli: meer dan alleen pijnstilling

Pijn is een veelvoorkomend probleem, variërend van een stekende pijn in de rug tot aanhoudende chronische klachten. Voor patiënten die worstelen met deze pijnklachten, is de pijnpoli een belangrijke schakel in het zorgproces. Maar wat gebeurt er precies op zo’n polikliniek?

Op een pijnpoli komen specialisten, vaak anesthesiologen of pijnkundigen, samen om patiënten met uiteenlopende pijnklachten te behandelen. Het spectrum is breed: van acuut geopereerde pijn tot complexe, chronische pijn die soms jarenlang aanhoudt. Zelfs kankergerelateerde pijn kan een onderdeel zijn van de behandeling.

Het kernpunt van de pijnpoli is pijnverlichting. De focus ligt op het zo snel en effectief mogelijk verminderen van de pijn. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Van medicatie, zoals pijnstillers en andere medicijnen, tot niet-farmacologische interventies zoals fysiotherapie, acupunctuur of cognitieve gedragstherapie. Soms worden zelfs interventies zoals injecties of andere vormen van lokale therapie toegepast.

Cruciaal is de onderscheidende rol van de pijnpoli. Hoewel de specialisten zich volledig richten op pijnverlichting en verbetering van de kwaliteit van leven, is het onderzoeken van de onderliggende oorzaak van de pijn niet de hoofdtaak op de pijnpoli. Deze diagnostische fase, zoals het vaststellen van de diagnose van bijvoorbeeld een hernia of een andere medische aandoening, wordt doorgaans gedaan door andere specialisten zoals orthopedisch chirurgen, neurologen, internisten, of reumatologen.

De pijnpoli fungeert als een snelle en doelgerichte oplossing voor bestaande, vaak chronische pijn. Na een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek, gericht op de pijn zelf, kunnen de specialisten een behandelplan opstellen. Patiënten kunnen hierbij ondersteuning vinden in de vorm van medicatie, therapie en educatie over hun specifieke pijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de pijnpoli niet de oplossing is voor alle pijnklachten. De specialisten op de pijnpoli werken in samenwerking met andere zorgverleners om een holistische aanpak te creëren. Indien er een vermoeden is van een specifieke medische aandoening die de pijn veroorzaakt, zal de patiënt doorverwezen worden naar de geschikte specialist voor verdere diagnostiek. De pijnpoli biedt daarmee een essentiële, gespecialiseerde zorg voor patiënten die worstelen met pijn, gericht op het beheersen van de pijn en het verbeteren van hun welzijn.