Wat kun je zelf doen als je natriumgehalte te laag is?

11 weergave
Bij een te laag natriumgehalte is het cruciaal om de voorgeschreven medicatie nauwkeurig te volgen en voldoende vocht binnen te krijgen, vooral bij braken, diarree of hevig zweten. Matig je vochtinname echter om overhydratatie te voorkomen; overleg bij twijfel altijd met je arts of apotheker.
Opmerking 0 leuk

Wat kun je zelf doen bij een te laag natriumgehalte?

Een te laag natriumgehalte, ook bekend als hyponatriëmie, kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Er zijn echter een aantal dingen die je zelf kunt doen om je natriumgehalte op peil te houden.

1. Volg de voorgeschreven medicatie nauwkeurig

Als je een te laag natriumgehalte hebt, zal je arts je waarschijnlijk medicijnen voorschrijven om je natriumgehalte te verhogen. Het is belangrijk om deze medicijnen precies zoals voorgeschreven in te nemen.

2. Drink voldoende vocht

Bij een te laag natriumgehalte is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Dit helpt om je natriumgehalte op peil te houden. Probeer elke dag minstens acht glazen water te drinken.

3. Drink extra vocht bij braken, diarree of hevig zweten

Als je braakt, diarree hebt of hevig zweet, verlies je extra vocht. Dit kan je natriumgehalte nog verder verlagen. Drink daarom extra vocht wanneer je een van deze symptomen hebt.

4. Matig je vochtinname

Hoewel het belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen, is het ook belangrijk om te voorkomen dat je te veel drinkt. Overhydratatie kan je natriumgehalte nog verder verlagen. Praat met je arts of apotheker als je niet zeker weet hoeveel vocht je moet drinken.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfzorg bij een te laag natriumgehalte alleen mogelijk is als je toestand mild is. Als je een ernstig te laag natriumgehalte hebt, moet je mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Neem contact op met je arts als je symptomen hebt van een te laag natriumgehalte, zoals:

  • Misvorming
  • Verwarring
  • Aanvallen
  • Coma