Wat te doen als je moeilijk kunt plassen?

8 weergave
**Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u al langere tijd niet kunt plassen, ondanks een sterke drang, zelfs niet in een ontspannen omgeving. Dit geldt ook als u pijn ervaart bij het plassen in combinatie met ziekte of koorts.**
Opmerking 0 leuk

Moeite met plassen? Wanneer de nood aan de man (of vrouw) is.

Weinig dingen zijn zo frustrerend als de aandrang voelen om te plassen, maar er simpelweg niet in slagen. Een paar druppels, een zwak straaltje of helemaal niets… Het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn en wijst soms op een onderliggend probleem. Hoewel het af en toe voorkomen kan, is het belangrijk om te weten wanneer je aan de bel moet trekken.

Dit artikel bespreekt enkele tips voor als je moeite hebt met plassen, maar vervangt geen medisch advies. Het is cruciaal om te onthouden: neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of de huisartsenpost als u al langere tijd niet kunt plassen, ondanks een sterke drang, zelfs niet in een ontspannen omgeving. Dit geldt ook als u pijn ervaart bij het plassen in combinatie met ziekte of koorts. Dit kan wijzen op een urineweginfectie of een ander serieus probleem dat snelle medische aandacht vereist. Wacht in deze gevallen niet af!

Wat kun je zelf doen bij milde plasproblemen?

Ervaar je slechts af en toe wat moeite met plassen, zonder bijkomende klachten zoals pijn of koorts, dan kunnen de volgende tips mogelijk helpen:

  • Ontspanning: Stress kan de blaasfunctie beïnvloeden. Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, naar rustige muziek te luisteren of ademhalingsoefeningen te doen.
  • De kraan laten lopen: Het geluid van stromend water kan de plasreflex stimuleren.
  • Voorover leunen: Deze houding kan soms helpen om de blaas beter te legen.
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, maar vermijd overmatig drinken vlak voor het slapengaan.
  • Cafeïne en alcohol beperken: Deze dranken kunnen de blaas irriteren en de plasproblemen verergeren.
  • Bekkenbodemoefeningen: Deze oefeningen kunnen helpen om de spieren rond de blaas te versterken en de controle over de urinelozing te verbeteren. Raadpleeg een fysiotherapeut voor de juiste techniek.

Wanneer is het tijd om de huisarts te bellen?

Naast de eerder genoemde spoedeisende situaties, is het ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts als:

  • Je regelmatig moeite hebt met plassen.
  • Je een zwakke of onderbroken urinestraal hebt.
  • Je het gevoel hebt dat je blaas niet volledig leeg is na het plassen.
  • Je vaker ‘s nachts moet plassen dan normaal.

Conclusie:

Moeite met plassen kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Luister naar je lichaam en aarzel niet om professionele hulp te zoeken als je je zorgen maakt. Je huisarts kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen.