Wat te doen tegen een voedselinfectie?

13 weergave
Bij voedselvergiftiging is rust essentieel. Geef je lichaam de tijd om de infectie te bestrijden door voldoende te drinken. Eet wat je trek hebt, maar kies voor voedingsmiddelen met voldoende vezels. Let op je medicatiegebruik.
Opmerking 0 leuk

Wat te doen tegen een voedselinfectie

Een voedselinfectie is een vervelende kwaal die ontstaat door het eten van besmet voedsel. Symptomen als buikpijn, misselijkheid, braken en diarree kunnen het dagelijkse leven flink belemmeren. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verlichten en de infectie te bestrijden.

Rust

Rust is essentieel bij een voedselinfectie. Geef je lichaam de tijd om de infectie te bestrijden door voldoende te rusten. Ga naar bed of blijf in ieder geval zoveel mogelijk in bed of op de bank liggen. Vermijd zware inspanningen en til geen zware voorwerpen.

Hydratatie

Voldoende drinken is cruciaal bij een voedselinfectie. Vooral water, thee, bouillon of ORS (orale rehydratiezouten) zijn aan te raden. Deze vloeistoffen helpen uitdroging te voorkomen, die kan optreden door diarree en braken. Drink regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt.

Voeding

Het kan verleidelijk zijn om helemaal niets te eten als je een voedselinfectie hebt. Echter, het is juist belangrijk om te blijven eten, zij het in bescheiden hoeveelheden. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals rijst, bananen, appelmoes en volkorenbrood. Vezels helpen de ontlasting te binden en de diarree te verminderen. Vermijd vettig, gekruid of gefrituurd voedsel, want dit kan de maag-darmklachten verergeren.

Medicatie

Gebruik geen medicijnen tegen diarree of braken zonder eerst een arts te raadplegen. Deze medicijnen kunnen de infectie verergeren of de symptomen maskeren, waardoor het moeilijker wordt om de ernst van de infectie te beoordelen. Als de symptomen ernstig zijn of langer dan een paar dagen aanhouden, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Andere tips

  • Was je handen grondig met zeep en water, vooral na toiletbezoek en voor het eten.
  • Maak oppervlakken en voorwerpen die in contact zijn gekomen met de besmette persoon of voedsel grondig schoon.
  • Meld de voedselinfectie bij de plaatselijke gezondheidsdienst, zodat zij andere mensen kunnen waarschuwen.

Onthoud dat voedselinfecties meestal binnen een paar dagen overgaan. Door de hierboven genoemde maatregelen te volgen, kun je de klachten verlichten en het herstelproces versnellen.