Wie moet je bellen als iemand een psychose heeft?
Als iemand een psychose heeft: wie bel je?
Een psychose is een ernstige mentale stoornis waarbij iemand de werkelijkheid niet meer goed kan onderscheiden van zijn eigen gedachten. Deze stoornis kan leiden tot waanideeën, hallucinaties, ongeorganiseerd denken en spraak, en sociaal terugtrekgedrag.
Bij een psychose is direct professionele hulp essentieel. Snelle interventie kan het beloop van de ziekte significant verbeteren en de kans op herstel verhogen.
Bel 112 in acute gevaren of levensbedreigende situaties
Als iemand een psychose heeft en zichzelf of anderen in gevaar brengt, bel dan onmiddellijk 112. Acute gevaren omvatten:
- Suïcidegedachten of -acties
- Gewelddadige bedreigingen of gedrag
- Ernstig of gewelddadig verward gedrag
Bel het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag voor zorgwekkend gedrag dat geen directe spoed vereist
Als iemand een psychose heeft, maar er geen direct gevaar is, kunt u het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bereiken via 0800 – 1205. Het meldpunt is 24/7 bereikbaar en biedt advies en ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over het gedrag van een ander.
Symptomen van een psychose
De symptomen van een psychose kunnen variëren, maar kunnen het volgende omvatten:
- Wangedachten: vreemde of bizarre overtuigingen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid
- Hallucinaties: het zien, horen, voelen, ruiken of proeven van dingen die er niet zijn
- Ongedesorganiseerd denken en spraak: moeite met het organiseren van gedachten en het uiten van ze op een begrijpelijke manier
- Sociaal terugtrekgedrag: zich terugtrekken uit sociale interacties en activiteiten
Snelle interventie is cruciaal
Vroege detectie en interventie zijn essentieel voor het herstel van een psychose. Als je je zorgen maakt over het gedrag van iemand, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Door snel in te grijpen, kun je helpen de persoon in kwestie de beste kans op herstel te geven.
#Assistenza#Psicosi#UrgenzaCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.