Wat is een voorbeeld van gevolgschade?

5 weergave

Een defect aan je oude wasmachine, een inherent gebrek, leidde tot een kortsluiting. De daaruit voortvloeiende brand, of schade door een daaropvolgende reparatie (bijvoorbeeld aan de vloer), zijn voorbeelden van gevolgschade; de schade is een direct gevolg van de oorspronkelijke storing, maar niet de storing zelf.

Opmerking 0 leuk

Gevolgschade: Meer dan alleen de kapotte wasmachine

We kennen allemaal wel de frustratie: een apparaat begeeft het. Je koelkast stopt met koelen, je auto weigert te starten, of, zoals in ons voorbeeld, je trouwe wasmachine geeft de geest. De reparatie of vervanging van het apparaat zelf is dan al vervelend genoeg, maar soms is dat nog maar het begin. Er bestaat namelijk een kans op gevolgschade.

Gevolgschade is, zoals de naam al suggereert, de schade die volgt uit een oorspronkelijke schade of gebrek. Het is een directe consequentie van het probleem, maar niet het probleem zelf. Het is een cruciaal onderscheid dat van belang is bij de afhandeling van verzekeringen en garanties.

Laten we terugkeren naar de wasmachine. Stel, je oude wasmachine heeft een inherent gebrek, een verborgen fout in het ontwerp of de fabricage. Dit leidt tot een kortsluiting. De kapotte wasmachine zelf is de primaire schade, maar wat als de kortsluiting een brand veroorzaakt? De brandschade aan je badkamer, de roetschade aan je kleding, dat is gevolgschade.

Of stel dat de brand niet zo heftig is, maar wel de vloer beschadigt. Om de vloer te repareren, moet je een vakman inhuren. De kosten van die vakman, de kosten van het nieuwe vloermateriaal, en wellicht zelfs de kosten van het tijdelijk verplaatsen van je meubels, zijn allemaal voorbeelden van gevolgschade.

Waarom is dit onderscheid belangrijk?

Het is essentieel om het onderscheid te maken tussen de primaire schade (de kapotte wasmachine) en de gevolgschade, omdat de dekking van beide door verschillende factoren kan worden bepaald. Vaak dekt een garantie bijvoorbeeld wel de reparatie of vervanging van het defecte apparaat zelf, maar niet per se de gevolgschade. Je inboedelverzekering daarentegen, kan de brandschade wel dekken.

Dus, een goed voorbeeld van gevolgschade is:

De brand, of de schade aan de vloer en de daaruit voortvloeiende reparatiekosten, die ontstaan door een kortsluiting in een defecte wasmachine. De schade is een direct gevolg van de oorspronkelijke storing, maar niet de storing zelf.

Wat kun je doen?

  • Lees je polisvoorwaarden goed door: Weet wat je verzekering dekt in geval van een defect en de mogelijke gevolgschade.
  • Documenteer alles: Maak foto’s van de schade en bewaar alle facturen van reparaties en vervangingen.
  • Meld de schade zo snel mogelijk: Hoe sneller je de schade meldt bij je verzekering, hoe sneller het proces kan worden gestart.

Gevolgschade kan een flinke impact hebben, zowel financieel als emotioneel. Door je bewust te zijn van dit fenomeen en je goed te informeren, kun je jezelf beter beschermen tegen onverwachte kosten en zorgen.