Hoe wordt urine aangemaakt?

10 weergave
De nieren filteren het bloed, verwijderen afvalstoffen en lossen deze op in water. Noodzakelijke voedingsstoffen blijven achter. Het resulterende mengsel van water en afvalstoffen is urine.
Opmerking 0 leuk

Hoe ontstaat urine?

Urine is een vloeibaar afvalproduct dat door de nieren wordt geproduceerd. Het proces van urineproductie, ook wel urinering genoemd, is een essentieel onderdeel van de bloedzuivering en het handhaven van de waterhuishouding in het lichaam.

De rol van de nieren

De nieren zijn twee boonvormige organen die zich aan weerszijden van de wervelkolom bevinden. Hun primaire functie is om afvalstoffen uit het bloed te filteren en om een gebalanceerde water- en elektrolytenhuishouding te behouden.

Urineproductie

Het urineproductieproces vindt plaats in de nefronen, de functionele eenheden van de nieren. Elke nier bevat miljoenen nefronen, die elk uit verschillende delen bestaat, waaronder:

  • Glomerulus: Een groep kleine bloedvaatjes die het bloed filtert.
  • Kapsel van Bowman: Een zakvormige structuur die de glomerulus omsluit en het gefilterde bloed opvangt.
  • Proximale tubulus: Een buisvormige structuur die het gefilterde bloed ontvangt en het grootste deel van de water en voedingsstoffen, zoals glucose en aminozuren, terugreabsorbeert.
  • Lis van Henle: Een U-vormige lus die het water en de elektrolyten verder concentreert of verdunt.
  • Distale tubulus: Een buisvormige structuur die het water en de elektrolyten verder aanpast en de laatste afvalstoffen toevoegt.
  • Verzamelbuis: Een buisvormige structuur die de urine uit de distale tubuli verzamelt en naar de nierbekken transporteert.

Bloedfiltratie

Het bloed dat naar de nieren wordt gevoerd, wordt in de glomerulus gefilterd. Dit filtratieproces resulteert in een vloeistof die bekend staat als ultrafiltraat, dat alle bestanddelen van het bloed bevat, behalve de bloedcellen en grote eiwitmoleculen.

Herabsorptie en secretie

Naarmate het ultrafiltraat door de nefronen stroomt, worden water en essentiële voedingsstoffen, zoals glucose en aminozuren, in de proximale tubulus teruggeresorbeerd in het bloed. Dit proces zorgt ervoor dat deze essentiële stoffen in het lichaam worden behouden.

In de distale tubulus en de verzamelbuis vinden verdere aanpassingen plaats aan het water- en elektrolytengehalte van de urine. Water wordt teruggeresorbeerd of uitgescheiden om de waterbalans van het lichaam te reguleren. Elektrolyten, zoals natrium en kalium, worden ook aangepast om de elektrolytenbalans te behouden.

Uitscheiding

De uiteindelijke urine, die nu een geconcentreerde vloeistof is die afvalstoffen, overtollig water en elektrolyten bevat, wordt via de urineleiders naar de blaas getransporteerd. De blaas slaat de urine op totdat deze via de urinebuis wordt uitgescheiden.