Waarom reageert keukenzout niet met water?

12 weergave
Keukenzout lost op in water door hydratatie; de watermoleculen omringen de natrium- en chloride-ionen. Dit is een fysisch proces, geen chemische reactie, omdat de chemische samenstelling van zowel zout als water onveranderd blijft. Er ontstaan geen nieuwe stoffen.
Opmerking 0 leuk

Waarom reageert keukenzout niet met water?

Wanneer je keukenzout (natriumchloride, NaCl) in water oplost, lijkt het alsof er iets gebeurt. Het zout verdwijnt in het water en het water smaakt ineens zout. Maar is dit nu een chemische reactie, waarbij nieuwe stoffen ontstaan? Nee, dat is het niet. Wat er gebeurt, is een fysisch proces genaamd hydratatie.

Bij hydratatie worden de ionen van het zout, natrium (Na+) en chloride (Cl-), omringd door watermoleculen. De positieve lading van de natriumionen trekt de negatief geladen zuurstofatomen van de watermoleculen aan. De negatieve lading van de chloride-ionen trekt de positief geladen waterstofatomen van de watermoleculen aan.

Deze aantrekkingskracht is zo sterk dat de ionen loskomen van het zoutkristal en omgeven worden door een ‘mantel’ van watermoleculen. Dit proces zorgt ervoor dat het zoutkristal oplost in het water.

Belangrijk om te onthouden is dat de chemische samenstelling van zowel het zout als het water onveranderd blijft tijdens dit proces. Er worden geen nieuwe stoffen gevormd. De natrium- en chloride-ionen blijven bestaan, alleen zijn ze nu omringd door watermoleculen.

Omdat er geen nieuwe stoffen ontstaan, is dit proces een fysische verandering. De chemische bindingen tussen de atomen van het zout en water worden niet verbroken, alleen de krachten tussen de ionen van het zout worden overwonnen door de aantrekkingskracht van de watermoleculen.

Kortom, wanneer keukenzout in water oplost, is dit een fysische verandering, waarbij hydratatie optreedt. De watermoleculen omringen de ionen van het zout, maar er vindt geen chemische reactie plaats en er ontstaan geen nieuwe stoffen.