Welk hormoon regelt de stofwisseling?

16 weergave
De schildklier regelt de stofwisseling, een proces van het lichaam. TSH, een hormoon van de hypofyse, stimuleert de schildklier om schildklierhormoon te produceren, essentieel voor dit proces.
Opmerking 0 leuk

Welk hormoon regelt de stofwisseling?

De stofwisseling, het proces van het lichaam om energie om te zetten in bruikbare vormen, wordt gereguleerd door de schildklier. De schildklier is een kleine klier in de nek die verantwoordelijk is voor de productie van schildklierhormonen.

Het belangrijkste schildklierhormoon is thyroxine (T4). T4 wordt omgezet in het actieve hormoon triiodothyronine (T3) in lichaamsweefsels. T3 bindt zich aan receptoren in cellen en regelt een breed scala aan processen, waaronder de stofwisseling.

De productie van schildklierhormoon wordt gestimuleerd door thyreoïdstimulerend hormoon (TSH), een hormoon dat wordt geproduceerd door de hypofyse. TSH bindt zich aan receptoren op de schildklier en stimuleert de productie en afgifte van T3 en T4.

Wanneer de bloedspiegels van T3 en T4 laag zijn, produceert de hypofyse meer TSH om de schildklier te stimuleren. Omgekeerd, wanneer de bloedspiegels van T3 en T4 hoog zijn, produceert de hypofyse minder TSH om de schildklierproductie te remmen.

Dit regelsysteem zorgt ervoor dat de stofwisseling binnen nauwe grenzen wordt gereguleerd, wat essentieel is voor het behoud van de algemene gezondheid en het welzijn.