Heb je altijd recht op garantie?
De wettelijke conformiteit, vaak aangeduid als garantie, waarborgt een deugdelijk product. Indien het gekochte artikel gebreken vertoont, heeft u recht op kosteloos herstel, vervanging of restitutie. In Nederland geldt geen vaste garantietermijn; de levensduur van het product is bepalend voor de duur van de garantie.
Heb je altijd recht op garantie?
Wanneer je een product koopt, verwacht je dat het deugdelijk is en voldoet aan de verwachtingen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je aanspraak maken op garantie. Maar heb je altijd recht op garantie?
Wettelijke conformiteit
In Nederland bestaat er geen wettelijk vastgelegde garantietermijn. De garantie is gebaseerd op het principe van wettelijke conformiteit. Dit houdt in dat het product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die je als koper mag hebben, gezien de aard van het product en de informatie die de verkoper heeft verstrekt.
De wettelijke conformiteit geldt vanaf het moment van aankoop tot het einde van de “redelijke levensduur” van het product. De levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- Het type product
- De gebruiksintensiteit
- Het normale onderhoud
Recht op kosteloze herstel, vervanging of restitutie
Als een product niet voldoet aan de wettelijke conformiteit, heb je recht op gratis herstel of vervanging. Indien het product niet kan worden hersteld of vervangen, kun je aanspraak maken op een gedeeltelijke of volledige restitutie van de aankoopprijs.
Bewijslast
De bewijslast ligt bij de verkoper. Hij moet aantonen dat het product wel voldoet aan de wettelijke conformiteit.
Uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen op het recht op garantie. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op garantie als:
- Het defect is veroorzaakt door onjuist gebruik door de koper
- Het product is gekocht als tweedehands of gebruikt
- Het defect is bekendgemaakt vóór de aankoop
Conclusie
In Nederland heb je recht op garantie tot het einde van de redelijke levensduur van het product. Dit recht houdt in dat je aanspraak kunt maken op kosteloze reparatie, vervanging of restitutie als het product niet voldoet aan de wettelijke conformiteit. De bewijslast ligt bij de verkoper. Er zijn enkele uitzonderingen op het recht op garantie, zoals schade veroorzaakt door onjuist gebruik of bekendmaking van het defect vóór de aankoop.
#Garantie#Klant#RechtenCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.