Hoe lang blijven wettelijke vakantiedagen geldig bij ziekte?
Langdurige ziekte tast de geldigheid van wettelijke vakantiedagen niet direct aan. Deze blijven vijf jaar geldig, ongeacht de ziekteperiode. Na deze periode vervallen de niet-opgenomen dagen, tenzij anders overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of cao.
Ziek, maar je vakantie niet kwijt: hoe lang blijven wettelijke vakantiedagen geldig tijdens ziekte?
Wie langdurig ziek is, heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan het opnemen van vakantiedagen. Toch is het belangrijk om te weten wat er met die dagen gebeurt. Veel werknemers vragen zich af: blijven mijn wettelijke vakantiedagen wel geldig als ik langere tijd ziek ben? En zo ja, hoe lang?
Het goede nieuws is dat langdurige ziekte niet direct betekent dat je wettelijke vakantiedagen vervallen. Sterker nog, de wetgeving biedt een aanzienlijke bescherming. In de basis geldt dat wettelijke vakantiedagen, ook tijdens ziekte, maar liefst vijf jaar geldig blijven. Dit betekent dat je een buffer hebt om je vakantiedagen na je herstel alsnog op te nemen.
Waarom vijf jaar?
Deze termijn van vijf jaar is ingesteld om werknemers te beschermen die door ziekte geen gelegenheid hebben gehad hun vakantiedagen op te nemen. Het geeft hen de tijd om te herstellen en later, wanneer zij weer in staat zijn te reizen, te ontspannen of andere activiteiten te ondernemen, alsnog van hun vakantie te genieten.
Uitzonderingen en aandachtspunten:
Hoewel de vijfjaarstermijn de algemene regel is, zijn er een paar belangrijke aandachtspunten:
-
Afwijkende afspraken in de arbeidsovereenkomst of CAO: Het is altijd belangrijk om je eigen arbeidsovereenkomst of de geldende CAO te raadplegen. In sommige gevallen kunnen hier afwijkende regelingen staan over de geldigheid van vakantiedagen bij ziekte. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een kortere termijn wordt gehanteerd, of juist een gunstigere regeling waarbij de dagen langer geldig blijven.
-
Bovenwettelijke vakantiedagen: De vijfjaarstermijn geldt specifiek voor de wettelijke vakantiedagen. Vaak hebben werknemers ook recht op bovenwettelijke vakantiedagen. De regels voor de geldigheid van deze dagen kunnen afwijken en staan doorgaans beschreven in de arbeidsovereenkomst of CAO.
-
Actief opnemen: Hoewel je vakantiedagen dus niet direct vervallen tijdens ziekte, is het wel belangrijk om ze actief op te nemen zodra je weer (gedeeltelijk) aan het werk bent. Overleg met je werkgever over een plan om je vakantiedagen op een passende manier in te plannen.
Conclusie:
Laat je ziekte je vakantie niet bederven! Wettelijke vakantiedagen blijven in principe vijf jaar geldig, ook als je langdurig ziek bent. Controleer echter altijd je eigen arbeidsovereenkomst en CAO voor eventuele afwijkende regelingen. Wees proactief en bespreek met je werkgever hoe je na je herstel je vakantiedagen het beste kunt inplannen. Zo zorg je ervoor dat je, ondanks de ziekte, kunt genieten van de welverdiende rust.
#Geldigheid#Vakantiedagen#ZiekteCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.