Hoe lang mag de Belastingdienst navorderen?
De Belastingdienst heeft in principe vijf jaar de tijd om een navorderingsaanslag op te leggen, gerekend vanaf het moment dat de belastingschuld ontstond. Deze termijn kan echter verlengd worden als er uitstel is verleend voor het indienen van de belastingaangifte. De extra tijd die dit uitstel oplevert, wordt bij de standaard navorderingstermijn opgeteld.
- Wat verdient een teamleider Belastingdienst?
- Kan de Nederlandse belastingdienst beslag leggen in het buitenland?
- Hoeveel verdien je als je bij de Belastingdienst werkt?
- Welke inkomsten doorgeven aan de Belastingdienst?
- Hoe lang kan de belastingdienst navorderen?
- Hoe lang kan de Belastingdienst erfbelasting navorderen?
Hoe Lang Mag de Belastingdienst Eigenlijk Navorderen? Een Heldere Uitleg
Weinig onderwerpen zorgen voor zoveel onzekerheid als de bevoegdheden van de Belastingdienst. Eén van de meest prangende vragen daarbij is: hoe lang kan de fiscus nog aankloppen voor een navordering? Met andere woorden, hoe lang mag de Belastingdienst eigenlijk achteraf belasting naheffen?
Het antwoord is minder eenvoudig dan je misschien zou denken. De hoofdregel is dat de Belastingdienst een termijn van vijf jaar heeft om een navorderingsaanslag op te leggen. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat de belastingschuld is ontstaan. Dus, stel je doet in 2023 aangifte over het belastingjaar 2022, dan start de vijfjarige termijn in principe in 2022.
Maar let op: er zijn uitzonderingen die deze termijn kunnen verlengen.
De meest voorkomende uitzondering is de situatie waarin uitstel is verleend voor het indienen van de belastingaangifte. Heb je bijvoorbeeld uitstel aangevraagd en gekregen, dan wordt de periode van dat uitstel simpelweg opgeteld bij de standaard navorderingstermijn van vijf jaar. Hoe langer het uitstel, hoe langer de Belastingdienst dus de tijd heeft om te navorderen.
Voorbeeld:
Stel, je had inkomstenbelasting over 2022 moeten betalen. Je hebt echter uitstel gekregen tot 1 mei 2024. De Belastingdienst heeft dan niet tot eind 2027 de tijd om te navorderen, maar tot eind 2027 plus de periode van uitstel.
Belangrijk om te onthouden:
- De navorderingstermijn begint te lopen vanaf het moment dat de belastingschuld ontstaat, niet vanaf het moment dat je aangifte doet.
- Uitstel voor het indienen van de aangifte verlengt de navorderingstermijn.
- Er zijn nog andere, minder voorkomende situaties waarin de termijn verlengd kan worden, bijvoorbeeld bij buitenlands vermogen of in geval van fraude (waar we hier niet verder op ingaan).
Wat betekent dit voor jou?
Het is essentieel om je bewust te zijn van deze termijnen. Bewaar je administratie zorgvuldig en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventueel verleend uitstel. Zo kun je anticiperen op mogelijke navorderingsaanslagen en voorkom je onaangename verrassingen.
Hoewel deze informatie een algemeen overzicht biedt, is het in complexe situaties altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een belastingadviseur. Zo ben je er zeker van dat je op de juiste manier met de regelgeving omgaat en je rechten beschermt.
#Belastingdienst#Navordering#TermijnCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.