Hoe lang mag een tegenpartij over een schadeafwikkeling doen?
Hoe lang mag een tegenpartij over een schadeafwikkeling doen?
Bij schade door een ander is het belangrijk om te weten binnen welke termijn je een claim kunt indienen. Deze termijn wordt de verjaringstermijn genoemd.
Verjaringstermijn
De verjaringstermijn voor schadeclaims bedraagt in Nederland in de meeste gevallen vijf jaar. Dit betekent dat je binnen vijf jaar na het ontstaan van de schade een claim moet indienen bij de tegenpartij. Doe je dit niet, dan is de claim verjaard en kan deze niet meer worden ingediend.
Berekening verjaringstermijn
De verjaringstermijn begint te lopen op het moment dat de schade is ontstaan. Dit is niet altijd even duidelijk. Bijvoorbeeld bij letselschade kan het enige tijd duren voordat de volledige omvang van de schade bekend is. In dat geval begint de verjaringstermijn te lopen vanaf het moment dat de schade bekend is geworden.
Uitzonderingen
Er zijn enkele uitzonderingen op de vijfjaarstermijn. Zo bedraagt de verjaringstermijn voor schade veroorzaakt door een onrechtmatige daad twintig jaar.
Gevolgen van verjaring
Als een claim is verjaard, betekent dit dat deze niet meer kan worden ingediend. De tegenpartij is dan niet meer aansprakelijk voor de schade. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, zeker bij grote schades zoals letselschade.
Tip
Om te voorkomen dat een claim verjaart, is het belangrijk om snel aansprakelijkheid vast te stellen en de schade te claimen. Dit minimaliseert de totale afwikkelingsduur en de wachttijd voor een uitkering.
#Afwikkeling#Schade#TermijnCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.