Hoe vaak mag je ongeoorloofd te laat komen?
Scholen zijn verplicht verzuim te melden bij het Landelijk Verzuimsignaal (LVS) als er sprake is van vermoedelijk ongeoorloofd verzuim van 16 uur les- of praktijktijd in een periode van 4 weken. Daarnaast moet er melding worden gemaakt bij 9 keer te laat komen, zowel aan het begin van de schooldag als tijdens de dag.
Hoe vaak mag je te laat komen voordat de school alarm slaat?
Te laat komen op school is nooit ideaal, maar hoe vaak mag het nou voordat er serieuze consequenties zijn? Veel leerlingen (en ouders) denken dat het alleen om spijbelen gaat, maar ook frequent te laat komen kan leiden tot een melding bij leerplichtambtenaren. Hoewel de precieze regels per school kunnen verschillen, zijn er wettelijke richtlijnen waar scholen zich aan moeten houden.
De belangrijkste regel draait om het Landelijk Verzuimsignaal (LVS). Scholen zijn verplicht vermoedelijk ongeoorloofd verzuim te melden aan het LVS wanneer een leerling 16 uur les- of praktijktijd mist binnen 4 weken. Dit gaat dus om spijbelen, maar ook herhaaldelijk te laat komen telt mee in die uren. Ben je bijvoorbeeld elke dag 10 minuten te laat, dan loopt dit al snel op.
Naast deze 16-uursregel is er een specifieke regel voor te laat komen: scholen moeten melding maken bij 9 keer te laat komen binnen een onbepaalde periode. Let op: dit geldt voor zowel te laat komen aan het begin van de schooldag als tijdens de lesuren. Dus ook al ben je ‘maar’ een paar minuten te laat na de pauze, telt dit wel mee richting die 9 keer.
Het is belangrijk om te benadrukken dat scholen niet verplicht zijn te wachten tot de grens van 9 keer te laat of 16 uur verzuim is bereikt. Ze kunnen ook eerder actie ondernemen, bijvoorbeeld door contact op te nemen met ouders, een gesprek met de leerling aan te gaan, of interne maatregelen te treffen. Het doel is immers om de leerling te helpen en ervoor te zorgen dat hij of zij regelmatig op school aanwezig is.
Wat gebeurt er na een melding?
Een melding bij het LVS leidt tot contact met de leerplichtambtenaar. Deze zal de situatie onderzoeken en mogelijk in gesprek gaan met de ouders en de leerling. De consequenties kunnen variëren van een waarschuwing tot een proces-verbaal en in extreme gevallen zelfs een verwijzing naar Halt.
Kortom: denk niet te lichtvaardig over te laat komen. Het kan serieuze gevolgen hebben. Communiceer met je school als je problemen hebt die leiden tot te laat komen, zodat er samen naar een oplossing gezocht kan worden. Voorkomen is beter dan genezen!
#Aanwezigheid#Late#Te LaatCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.