Hoeveel erfbelasting als 1 ouder overlijdt?
Na het overlijden van een ouder gaat de volledige erfenis doorgaans naar de langstlevende ouder. De kinderen erven op dat moment nog niets en betalen dus geen erfbelasting. Pas wanneer de tweede ouder overlijdt, worden de kinderen daadwerkelijk erfgenaam en kan er erfbelasting verschuldigd zijn over de waarde van de ontvangen erfenis, afhankelijk van de geldende tarieven en vrijstellingen.
Erfbelasting: Betaal je al belasting na het overlijden van één ouder?
Veel mensen denken dat ze na het overlijden van één ouder direct erfbelasting moeten betalen. Dit is echter in de meeste gevallen niet zo. De Nederlandse wetgeving kent het principe van ‘wettelijke verdeling’. Dit betekent dat wanneer een ouder overlijdt en er geen testament is, de langstlevende partner en de kinderen samen erven. De langstlevende partner krijgt echter het volledige vermogen, inclusief de bezittingen en schulden. De kinderen erven op dat moment een vordering op de langstlevende ouder ter waarde van hun erfdeel. Ze krijgen dit erfdeel echter nog niet daadwerkelijk uitbetaald.
Geen erfbelasting bij eerste overlijden
Omdat de kinderen nog niets concreet ontvangen, hoeven ze op dat moment ook geen erfbelasting te betalen. De langstlevende ouder krijgt weliswaar het volledige vermogen, maar betaalt in deze situatie ook geen erfbelasting. Dit komt door de hoge vrijstelling voor partners. Deze vrijstelling is in 2023 € 723.419. In de praktijk is de erfenis zelden hoger dan dit bedrag.
Erfbelasting bij overlijden tweede ouder
De erfbelasting komt pas in beeld bij het overlijden van de tweede ouder. Op dat moment ontvangen de kinderen hun erfdeel daadwerkelijk en moeten ze daarover mogelijk erfbelasting betalen. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van verschillende factoren:
- De waarde van de erfenis: Hoe hoger de erfenis, hoe hoger de potentiële belasting.
- De relatie tot de overledene: Kinderen hebben een hogere vrijstelling dan bijvoorbeeld neven en nichten.
- Geldende tarieven en vrijstellingen: Deze kunnen in de loop der tijd veranderen. Het is dus verstandig om de actuele informatie te raadplegen bij de Belastingdienst.
Invloed van een testament
Bovenstaande situatie geldt wanneer er geen testament is. Een testament kan echter andere afspraken vastleggen. Zo kan een ouder bijvoorbeeld bepalen dat de kinderen bij het eerste overlijden al een deel van de erfenis ontvangen. In dat geval zouden ze over dat deel wel direct erfbelasting moeten betalen.
Conclusie
Kortom, bij het overlijden van één ouder hoeven de kinderen in de regel geen erfbelasting te betalen. Pas bij het overlijden van de tweede ouder, wanneer zij hun erfdeel daadwerkelijk ontvangen, wordt de erfbelasting berekend. Het is raadzaam om bij vragen over erfbelasting contact op te nemen met een notaris of belastingadviseur. Zij kunnen u informeren over de specifieke situatie en de geldende regels.
#Erfbelasting#Ouder#OverlijdenCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.