Hoeveel jaar mag de Belastingdienst teruggaan?
Hoeveel jaar kan de Belastingdienst teruggaan?
De Belastingdienst heeft in principe drie jaar de tijd om een controle uit te voeren na indiening van de aangifte. Wanneer er echter sprake is van een verdenking van fraude, kan deze termijn worden verlengd tot maximaal zeven jaar.
Teruggaafperiode van drie jaar
De standaard teruggaafperiode van drie jaar geeft de Belastingdienst voldoende tijd om de aangifte te controleren en vast te stellen of deze correct is ingediend. Deze periode begint op het moment dat de aangifte is ingediend. Als de aangifte bijvoorbeeld op 1 april 2023 is ingediend, kan de Belastingdienst de aangifte tot 1 april 2026 controleren.
Verlenging tot zeven jaar bij verdenking van fraude
Als er sprake is van een verdenking van fraude, kan de Belastingdienst de teruggaafperiode verlengen tot maximaal zeven jaar. Dit kan gebeuren als de Belastingdienst aanwijzingen heeft dat de aangifte opzettelijk onjuist is ingevuld met als doel belasting te ontduiken. In zulke gevallen wil de Belastingdienst meer tijd hebben om de fraude te onderzoeken en bewijsmateriaal te verzamelen.
Gevolgen van een verlengde teruggaafperiode
Een verlengde teruggaafperiode kan betekenen dat u langer moet wachten op een teruggave of een naheffing kunt krijgen. In het geval van een teruggave kan het zijn dat de Belastingdienst de teruggave pas uitkeert als de controle is afgerond. Bij een naheffing moet u mogelijk belasting en boetes betalen over een langere periode.
Conclusie
Hoeveel jaar de Belastingdienst terug kan gaan, hangt af van een aantal factoren, waaronder het type aangifte en of er sprake is van een verdenking van fraude. In de meeste gevallen heeft de Belastingdienst drie jaar de tijd om een controle uit te voeren, maar deze termijn kan worden verlengd tot maximaal zeven jaar.
#Aangifte#Belastingdienst#TeruggaandCommentaar op antwoord:
Bedankt voor uw opmerkingen! Uw feedback is erg belangrijk om ons te helpen onze antwoorden in de toekomst te verbeteren.