Is de Wmo-bijdrage inkomensafhankelijk?

21 weergave
Vanaf 2027 wordt de eigen bijdrage voor Wmo-ondersteuning gekoppeld aan het inkomen en vermogen van de gebruiker. Deze inkomensafhankelijke bijdrage is een wijziging van het huidige systeem en volgt uit een recente mededeling van de staatssecretaris van VWS aan de Tweede Kamer.
Opmerking 0 leuk

Wmo-bijdrage wordt inkomensafhankelijk vanaf 2027

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet die ervoor zorgt dat mensen met een beperking of chronische ziekte de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Voor deze ondersteuning betaalt men een eigen bijdrage.

Vanaf 2027 wordt deze eigen bijdrage gekoppeld aan het inkomen en vermogen van de gebruiker. Dit betekent dat mensen met een hoger inkomen en vermogen meer gaan betalen voor Wmo-ondersteuning. De inkomensafhankelijke bijdrage is een wijziging van het huidige systeem en volgt uit een recente mededeling van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

Het doel van de inkomensafhankelijke bijdrage is om de kosten van Wmo-ondersteuning eerlijker te verdelen. Op dit moment betalen mensen met een laag inkomen relatief veel voor Wmo-ondersteuning. De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat deze mensen minder gaan betalen.

De inkomensafhankelijke bijdrage wordt berekend op basis van het verzamelinkomen en het vermogen van de gebruiker. Het verzamelinkomen is het inkomen vóór aftrek van belastingen en premies. Het vermogen is de waarde van bezittingen, zoals spaargeld, beleggingen en onroerend goed.

Mensen met een laag inkomen en vermogen betalen een lagere eigen bijdrage. Mensen met een hoger inkomen en vermogen betalen een hogere eigen bijdrage. De exacte hoogte van de eigen bijdrage is nog niet bekend.

De inkomensafhankelijke bijdrage voor Wmo-ondersteuning wordt ingevoerd op 1 januari 2027.