Is een constructeur aansprakelijk?

5 weergave

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van een bouwwerk rust primair bij de opdrachtgever. Schade door gebreken, zelfs indien veroorzaakt door derden zoals de constructeur, valt onder uw aansprakelijkheid. U kunt deze niet afwentelen op anderen.

Opmerking 0 leuk

Wie is aansprakelijk bij bouwschade: De opdrachtgever of de constructeur?

Een droomhuis bouwen is een spannende onderneming, maar helaas kan het ook gepaard gaan met onverwachte problemen. Eén van de grootste angsten is bouwschade, en dan rijst de vraag: wie is er dan verantwoordelijk? De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van een bouwwerk rust primair bij de opdrachtgever, oftewel degene die de bouw opdracht geeft. Dit betekent dat u, als opdrachtgever, aansprakelijk bent voor alle schade die ontstaat, zelfs als die veroorzaakt is door derden zoals de constructeur.

Waarom is de opdrachtgever aansprakelijk?

Het klinkt misschien onredelijk, maar de wetgeving in Nederland legt de primaire verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Dit komt voort uit het grondbeginsel van eigen verantwoordelijkheid. U als opdrachtgever heeft de keuze gemaakt om een bepaalde constructie te laten realiseren en draagt daarmee de verantwoordelijkheid voor alle keuzes die daarin gemaakt worden.

U kunt de aansprakelijkheid niet afwentelen op anderen.

Zelfs als u kunt aantonen dat de constructeur fouten heeft gemaakt in het ontwerp, kunt u de aansprakelijkheid niet volledig op hen afwentelen. U bent als opdrachtgever verplicht om een redelijk zorgvuldig opdrachtgever te zijn. Dit betekent dat u:

  • een deskundige constructeur moet kiezen: U moet ervoor zorgen dat de constructeur over de juiste kennis en ervaring beschikt.
  • de constructietekeningen moet controleren: U moet de tekeningen van de constructeur controleren op fouten en onvolkomenheden.
  • toezicht houden op de uitvoering van de bouw: U moet ervoor zorgen dat de aannemer de bouwwerkzaamheden conform de tekeningen en de eisen uitvoert.

Wat kunt u doen als er toch schade ontstaat?

Ook al bent u als opdrachtgever primair aansprakelijk, er zijn wel manieren om de schade te beperken:

  • Neem een goede bouwverzekering: Deze verzekering dekt de kosten van schade aan uw woning, ongeacht de oorzaak.
  • Neem een bouwgarantie: Deze garantie beschermt u tegen fouten in de constructie.
  • Maak gebruik van een bouwbegeleider: Een bouwbegeleider kan u adviseren over de keuzes die u moet maken en controleren of de aannemer de werkzaamheden correct uitvoert.
  • Maak duidelijke afspraken met de constructeur en aannemer: Leg alle afspraken vast in een schriftelijke overeenkomst.

Het is van groot belang om u goed te informeren over uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever. Door de juiste stappen te nemen en uw rechten en plichten te kennen, kunt u de kans op bouwschade verkleinen en uzelf beter beschermen.