Kun je alle loonheffingen terugvragen?

7 weergave

Je kunt loonheffing terugvragen bij een te hoge afdracht van meer dan € 16. Ook bij parttime werk, een onvolledig dienstverband, onbetaald verlof of ziektekosten is teruggave mogelijk.

Opmerking 0 leuk

Loonheffingen Terugvragen: Wanneer en Hoe? Laat Geen Geld LIGGEN!

We betalen allemaal loonheffingen. Een percentage van ons salaris dat direct wordt ingehouden voor belastingen en premies. Maar wist je dat je soms recht hebt op een teruggave van deze loonheffingen? Veel mensen laten dit geld onnodig liggen, terwijl het in veel gevallen eenvoudig terug te vorderen is.

Wanneer Kom Je in Aanmerking voor Teruggave?

De Belastingdienst hanteert een drempelbedrag. Is het verschil tussen de afgedragen loonheffingen en de daadwerkelijke belasting die je verschuldigd bent meer dan €16, dan heb je mogelijk recht op teruggave. Dit verschil kan ontstaan in verschillende situaties:

  • Te Hoge Afdracht: Soms wordt er te veel loonheffing ingehouden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je werkgever geen rekening houdt met bepaalde heffingskortingen.
  • Parttime Werk: Werk je parttime en heb je maar één baan? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een teruggave, omdat je inkomen lager is en je dus minder belasting verschuldigd bent.
  • Onvolledig Dienstverband: Heb je maar een deel van het jaar gewerkt, bijvoorbeeld omdat je bent begonnen of gestopt met een baan, of omdat je student bent en een bijbaan hebt? Dan kan het zijn dat er te veel loonheffing is ingehouden.
  • Onbetaald Verlof: Tijdens onbetaald verlof ontvang je geen salaris, maar je hebt wel recht op bepaalde aftrekposten. Dit kan leiden tot een teruggave.
  • Ziektekosten: Onder bepaalde voorwaarden zijn specifieke ziektekosten aftrekbaar van de belasting. Als je veel ziektekosten hebt gemaakt die niet door de verzekering worden gedekt, kan dit leiden tot een teruggave van loonheffingen.

Hoe Vraag Je Loonheffingen Terug?

De eenvoudigste manier om loonheffingen terug te vragen is door aangifte inkomstenbelasting te doen. Zelfs als je normaal gesproken geen aangifte hoeft te doen, is het de moeite waard om dit te overwegen.

Stap voor stap:

  1. Verzamel je jaaropgaven: Je hebt van al je werkgevers een jaaropgave ontvangen. Hierop staat precies hoeveel loonheffing er is ingehouden.
  2. Ga naar de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl
  3. Log in met je DigiD: Hiermee kun je veilig toegang krijgen tot je persoonlijke belastinggegevens.
  4. Vul de aangifte inkomstenbelasting in: De meeste gegevens zijn al vooraf ingevuld, controleer deze goed en vul eventuele ontbrekende informatie aan.
  5. Geef eventuele aftrekposten op: Denk hierbij aan reiskosten, studiekosten, of, indien van toepassing, ziektekosten.
  6. Verstuur de aangifte: Na het versturen van de aangifte ontvang je binnen enkele weken een bericht van de Belastingdienst met de uitslag.

Let op!

  • Aangiftetermijn: Houd rekening met de aangiftetermijn, deze is meestal 1 mei.
  • Hulp bij de aangifte: Vind je het lastig om de aangifte zelf in te vullen? Vraag dan hulp aan een belastingadviseur of een vrijwilliger van een organisatie die gratis hulp biedt bij de belastingaangifte.
  • Bewaar je bewijsstukken: Bewaar alle documenten die relevant zijn voor je aangifte, zoals jaaropgaven en bewijzen van aftrekposten.

Conclusie: Zonde om te laten liggen!

Het terugvragen van loonheffingen kan je een leuk extraatje opleveren. Zeker als je in één van de bovenstaande situaties hebt gezeten, is het de moeite waard om aangifte te doen. Laat geen geld liggen en controleer of je recht hebt op een teruggave! Het is een kleine moeite, maar het kan je veel opleveren.