Kun je risicoaansprakelijkheid uitsluiten?

13 weergave
Je kunt schadevergoeding vaak beperken of uitsluiten in algemene voorwaarden of contracten, mits je geen opzet of bewuste roekeloosheid hebt. Wettelijke regels, vooral die voor consumenten, spelen een cruciale rol.
Opmerking 0 leuk

Risicoaansprakelijkheid: kun je die uitsluiten?

Bij het opstellen van algemene voorwaarden of contracten willen bedrijven vaak hun aansprakelijkheid voor schade beperken of uitsluiten. Hoewel dit in sommige gevallen mogelijk is, zijn er belangrijke wettelijke beperkingen.

Beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid

In het algemeen kun je schadevergoeding beperken of uitsluiten in contracten of algemene voorwaarden, zolang er geen sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Opzet betekent dat je willens en wetens schade veroorzaakt, terwijl bewuste roekeloosheid inhoudt dat je de mogelijkheid van schade voorziet en er niets aan doet om die te voorkomen.

Wettelijke regels

Wettelijke regels, met name die voor consumenten, spelen een cruciale rol bij de vraag of je aansprakelijkheid kunt uitsluiten. De wet beschermt consumenten tegen onredelijke algemene voorwaarden, waaronder bepalingen die hun rechten te veel beperken.

Consumentenbescherming

Voor consumenten geldt dat je aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit een gebrekkig product of dienst niet kunt uitsluiten op grond van algemene voorwaarden. Dit is geregeld in de Producten- en Dienstenwet. Verder kun je aansprakelijkheid voor schade als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid niet uitsluiten.

Bedrijven onderling

Tussen bedrijven onderling is het mogelijk om de aansprakelijkheid voor schade te beperken of uitsluiten. Het is echter van belang om duidelijke contractuele bepalingen op te stellen die de reikwijdte van de uitsluiting omschrijven. De uitsluiting moet redelijk zijn en mag het doel van het contract niet frustreren.

Conclusie

Hoewel je schadevergoeding vaak kunt beperken of uitsluiten in algemene voorwaarden of contracten, zijn er belangrijke wettelijke beperkingen, met name voor consumenten. Opzet of bewuste roekeloosheid kunnen nooit worden uitgesloten. Het is daarom raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat je dergelijke bepalingen in overeenkomsten opneemt.