Wat als iemand niet betaalt na uitspraak rechter?

19 weergave
Indien de veroordeelde weigert te betalen na een rechterlijke uitspraak, kan beslag worden gelegd. Voorwaardelijk beslag is echter enkel mogelijk na een gerechtelijke vaststelling van de schuld. Dan is een verzoekschrift (beslagrekest) gericht aan de voorzieningenrechter nodig.
Opmerking 0 leuk

Wat als iemand niet betaalt na uitspraak rechter?

Wanneer een rechter een uitspraak doet waaruit blijkt dat iemand nog geld verschuldigd is aan een ander, maar de persoon weigert te betalen, zijn er verschillende stappen die de schuldeiser kan ondernemen om het verschuldigde bedrag te innen.

Voorwaardelijk beslag

Een van de meest effectieve manieren om het verschuldigde bedrag in te vorderen is het leggen van voorwaardelijk beslag. Dit is echter alleen mogelijk na een gerechtelijke vaststelling van de schuld. De schuldeiser dient hiervoor een verzoekschrift (beslagrekest) in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank.

In het beslagrekest moet de schuldeiser onder andere de volgende zaken vermelden:

  • De identiteit van de schuldenaar en schuldeiser
  • De grondslag van de schuld (bijvoorbeeld een vonnis of arrest)
  • Het bedrag dat verschuldigd is
  • De gronden voor het leggen van beslag (bijvoorbeeld het vermoeden dat de schuldenaar zijn vermogen probeert weg te maken of dat hij niet in staat zal zijn om aan zijn betalingsverplichting te voldoen)

Procedure

Als de voorzieningenrechter het verzoek om voorwaardelijk beslag toewijst, wordt het beslag gelegd door een deurwaarder. De deurwaarder maakt vervolgens een proces-verbaal van beslag op, waarin hij aangeeft welke goederen in beslag zijn genomen.

De schuldenaar wordt vervolgens op de hoogte gesteld van het gelegde beslag. Hij heeft dan 14 dagen de tijd om bezwaar te maken tegen het beslag. Als de schuldenaar geen bezwaar maakt, wordt het beslag definitief.

Vervolgstappen

Als het beslag definitief is geworden, kan de schuldeiser de in beslag genomen goederen verkopen om het verschuldigde bedrag te innen. Dit gebeurt door middel van een openbare veiling.

Indien de opbrengst van de veiling niet toereikend is om het verschuldigde bedrag te dekken, kan de schuldeiser nog andere maatregelen nemen, zoals het leggen van beslag op het loon of de bankrekening van de schuldenaar.