Wat mag een werkgever niet bij ziekte?

8 weergave
Een werkgever mag geen vragen stellen over de aard of oorzaak van een ziekte, of over eventuele medische klachten. Dit geldt voor griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out, of andere aandoeningen.
Opmerking 0 leuk

Wat mag een werkgever niet bij ziekte? Bescherming van de privacy van de medewerker

Een ziekte van een medewerker is een privé aangelegenheid, en een werkgever heeft beperkte mogelijkheden om daar in te vragen. De wetgeving beschermt de privacy van werknemers op dit gebied, en het is cruciaal voor zowel de werknemer als de werkgever om deze regels te kennen.

In principe mag een werkgever geen vragen stellen over de aard of oorzaak van een ziekte, of over eventuele medische klachten. Deze regel geldt voor alle aandoeningen, ongeacht de ernst of de sociale acceptatie ervan. Of het nu gaat om griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out, een psychologische stoornis, of een andere aandoening, de werkgever mag niet vragen naar details.

Wat mag een werkgever wél?

Een werkgever mag wel vragen naar het vermogen van de medewerker om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren. De werkgever moet echter wel een reële basis hebben voor die vraag. Een werkgever kan vragen of de medewerker in staat is om taken uit te voeren, of bepaalde werkzaamheden te verrichten, maar dit moet altijd binnen de context van de arbeidsovereenkomst en de functievereisten. Het gaat om de praktische haalbaarheid van het werk, niet om de oorzaak van de ziekte.

Voorbeelden van toegestane vragen:

  • “Kan u de komende dagen uw werkzaamheden wel (deels) uitvoeren?”
  • “Welke werkzaamheden zijn op dit moment mogelijk?”
  • “Zijn er bepaalde werkzaamheden die u niet kunt uitvoeren vanwege uw ziekte?”
  • “Welke aanpassingen of ondersteuning zijn nodig om uw taken te kunnen vervullen?”

Wat gebeurt er als een werkgever toch vragen stelt?

Als een werkgever vragen stelt over de aard of de oorzaak van de ziekte, of over medische details, dan is dit een overtreding van de privacy van de medewerker. Het is belangrijk dat de werknemer de werkgever duidelijk informeert over zijn/haar mogelijkheden, en geen verdere medische informatie geeft die niet noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. Indien er sprake is van ongepaste vragen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de arbodienst of een vakbond voor advies.

Belangrijk: Dit artikel geeft algemene informatie en vervangt geen juridisch advies. In specifieke situaties is het altijd raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen.