Wie beslist welke medicijnen vergoed worden?

8 weergave
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de vergoeding van geneesmiddelen vanuit het basispakket. De minister neemt uiteindelijk de beslissing, rekening houdend met het advies van het ZIN en de beschikbare budgetten. Deze beslissing wordt vastgelegd in het geneesmiddelenvergoedingenbesluit.
Opmerking 0 leuk

Wie beslist welke medicijnen vergoed worden?

Medicijnen zijn een belangrijk onderdeel van onze gezondheidszorg. Ze kunnen ons helpen om beter te worden of om een ziekte te onderdrukken. Maar niet alle medicijnen worden vergoed door de basisverzekering. Welke medicijnen wel of niet worden vergoed, wordt bepaald door het Zorginstituut Nederland (ZIN) en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het Zorginstituut Nederland (ZIN)

Het ZIN is een onafhankelijke organisatie die de minister van VWS adviseert over de vergoeding van geneesmiddelen vanuit het basispakket. Het ZIN beoordeelt de effectiviteit, de veiligheid en de kosteneffectiviteit van medicijnen. Op basis van deze beoordeling geeft het ZIN een advies aan de minister over of een medicijn al dan niet voor vergoeding in aanmerking komt.

De minister van VWS

Uiteindelijk neemt de minister van VWS de beslissing over welke medicijnen worden vergoed. Bij het nemen van deze beslissing houdt de minister rekening met het advies van het ZIN, maar ook met de beschikbare budgetten. De beslissing van de minister wordt vastgelegd in het geneesmiddelenvergoedingenbesluit.

Het geneesmiddelenvergoedingenbesluit

Het geneesmiddelenvergoedingenbesluit is een lijst van alle medicijnen die worden vergoed vanuit het basispakket. Dit besluit wordt jaarlijks vastgesteld en kan tussentijds worden aangepast. Als een medicijn niet op de lijst staat, wordt het niet vergoed door de basisverzekering.

Niet-vergoede medicijnen

Er zijn verschillende redenen waarom een medicijn niet wordt vergoed. Zo kan het zijn dat het medicijn nog niet is beoordeeld door het ZIN, dat het medicijn niet effectief genoeg is gebleken of dat het medicijn te duur is. Voor niet-vergoede medicijnen kunnen patiënten een beroep doen op hun aanvullende verzekering.