Hvornår har man krav på at få pengene tilbage?

16 udsigt

Fortrydelsesret gælder typisk kun ved nethandel (14 dage). Fysiske butikker og privatpersoner bestemmer selv, om returret tilbydes. Et køb er bindende, medmindre fortrydelsesretten udnyttes.

Kommentar 0 kan lide

Hvornår har man krav på at få pengene tilbage?

Når man foretager et køb, skaber man en juridisk bindende aftale med sælgeren. Dette betyder, at købet er endeligt og ikke kan fortrydes uden samtykke fra sælgeren. Der er dog visse undtagelser fra denne hovedregel, hvor man kan have krav på at få pengene tilbage.

Nethandel

Når man køber varer eller tjenester online, har man typisk 14 dages fortrydelsesret. Dette betyder, at man inden for 14 dage efter modtagelsen af varen eller tjenesten kan fortryde købet og få pengene tilbage. Fortrydelsesretten gælder dog kun for nethandel og ikke for køb i fysiske butikker.

Fejl eller mangler

Hvis den vare eller tjeneste, man har købt, har fejl eller mangler, kan man også have krav på at få pengene tilbage. Dette gælder, uanset om man har købt varen eller tjenesten online eller i en fysisk butik.

Misrepræsentation

Hvis sælgeren har givet urigtige eller vildledende oplysninger om varen eller tjenesten, kan man også have krav på at få pengene tilbage. Dette gælder, uanset om misrepræsentationen er sket med vilje eller ved en fejl.

Force majeure

I visse tilfælde kan man også have krav på at få pengene tilbage, hvis der sker en uforudset og uundgåelig hændelse, der gør det umuligt at gennemføre købet. Dette kan for eksempel være en naturkatastrofe eller en krig.

Returneringspolitik

Nogle fysiske butikker og privatpersoner tilbyder også en returneringspolitik. Dette betyder, at man kan returnere varen inden for en bestemt tidsperiode og få pengene tilbage. Returneringspolitikken er dog frivillig og er ikke et lovkrav.

Sådan får man pengene tilbage

Hvis man mener, at man har krav på at få pengene tilbage, er det vigtigt at kontakte sælgeren så hurtigt som muligt. Sælgeren kan bede om dokumentation for kravet, såsom en kopi af kvitteringen eller en beskrivelse af fejlen eller manglen.

Hvis sælgeren nægter at give pengene tilbage, kan man klage til Forbrugerombudsmanden eller tage sagen videre til retten.