Hvad er karakterskalaen i Tyskland?

18 udsigt

I Tyskland gives karakterer på en point-skala fra 0 til 15. 5 er den laveste beståkarakter. De enkelte karakterer vægtes og omsættes til en endelig karakter fra 1 (bedst) til 6 (dårligst), hvor 4 er beståkarakteren.

Kommentar 0 kan lide

Tysk perfektionisme: En dybdegående guide til deres karakterskala

Tyskland er kendt for sin præcision og stræben efter perfektion, og det afspejles også i deres karaktersystem. Ved første øjekast kan det dog virke en smule forvirrende for udefrakommende. Lad os derfor dykke ned i den tyske karakterskala og afmystificere dens kompleksitet.

I stedet for at bruge et traditionelt 10- eller 12-talssystem, som vi kender det fra Danmark, opererer tyske uddannelsesinstitutioner med en pointskala fra 0 til 15. Men her stopper forvirringen ikke.

5 er den laveste beståkarakter, hvilket betyder, at 0 til 4 svarer til danske dumpekarakterer. De opnåede point er dog ikke ensbetydende med den endelige karakter.

Her kommer nemlig en vægtningsproces ind i billedet. De enkelte karakterer, fx fra eksamener og projekter, vægtes i forhold til deres betydning og omregnes derefter til en samlet karakter. Denne endelige karakter spænder fra 1 til 6, hvor:

  • 1 er den bedste karakter, der svarer til “fremragende”.
  • 2 er “meget god”.
  • 3 er “god”.
  • 4 er “tilfredsstillende” og den laveste beståkarakter.
  • 5 er “utilstrækkelig”.
  • 6 er “dårlig”.

Det tyske karaktersystem lægger altså vægt på både præstation og progression. Selvom man opnår beståkarakterer i de enkelte fag, er den endelige karakter afhængig af den samlede præstation og vægtningen af de forskellige elementer.

For at forstå kompleksiteten fuldt ud, kan det være nyttigt at se et eksempel:

Forestil dig en studerende, der har fået 10 point i matematik og 8 point i tysk. Hvis matematik vægtes dobbelt så meget som tysk, vil den studerende ende med en højere samlet karakter, end hvis de to fag var ligeligt vægtede.

Det tyske karaktersystem kan virke komplekst, men det er designet til at give et mere nuanceret billede af en studerendes præstation end et traditionelt tal-system. Det er værd at bemærke, at karakterskalaen kan variere en smule afhængig af uddannelsesinstitution og niveau.