Hvis man bliver syg, når man skal påbegynde sin ferie, har man stadig pligt til at påbegynde ferien?

0 udsigt

Sygdom forhindrer ferieopstart. Ferie afbrydes ikke af sygdom, men erstatningsferie kan gives efter fem sygedage i ferieperioden. Sygdom før ferie start medfører en feriehindring, og ferien udsættes.

Kommentar 0 kan lide

Sygdom og ferie – hvornår må du blive hjemme?

Ferietid er lig med afslapning, oplevelser og tid med dem, vi holder af. Men hvad sker der, når sygdommen melder sin ankomst lige inden kufferten skal pakkes? Skal man trods snue og feber trodse sygdommen og afsted på den planlagte rejse?

Svaret er nej. Du har ikke pligt til at påbegynde din ferie, hvis du er syg. Din sundhed kommer først, og det er helt legalt at blive hjemme og pleje din sygdom, selvom kalenderen siger ferie.

Forskellen på feriehindring og sygdom under ferie

Det er vigtigt at skelne mellem feriehindring og sygdom under ferie.

  • Feriehindring opstår, når du bliver syg inden din ferie er planlagt til at starte. I dette tilfælde udskydes din ferie, og du har ret til at holde den på et senere tidspunkt. Det er dog vigtigt, at du hurtigst muligt informerer din arbejdsgiver om sygdommen og dermed feriehindringen.
  • Sygdom under ferie opstår, når du bliver syg, efter du er startet på din ferie. I dette tilfælde afbrydes din ferie ikke automatisk. Du skal først have været syg i fem dage af din ferieperiode, før du har ret til at få erstatningsferie for de tabte feriedage. Du skal dog være opmærksom på, at du skal kunne dokumentere din sygdom overfor din arbejdsgiver.

Husk dokumentationen!

Uanset om du oplever feriehindring eller sygdom under ferie, er det essentielt at dokumentere din sygdom. Dette kan gøres ved at kontakte din læge og få en sygemelding. Dokumentationen sikrer dig i tilfælde af uenighed med din arbejdsgiver om din ret til udskydelse af ferie eller erstatningsferie.

Husk: Reglerne omkring sygdom og ferie kan være komplekse, og der kan være specifikke forhold på din arbejdsplads, der spiller ind. Tøv derfor ikke med at kontakte din tillidsrepræsentant eller fagforening, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om dine rettigheder.