Hvornår er en opsigelse gældende?
Din opsigelse træder i kraft den sidste dag i den måned, hvor du modtager den. Arbejdspligten gælder i hele opsigelsesperioden, medmindre andet aftales skriftligt med din arbejdsgiver.
Hvornår er din opsigelse egentlig gældende? Få styr på reglerne!
At sige sit job op er en stor beslutning. Uanset om du har fundet drømmejobbet, trænger til en pause, eller simpelthen ikke længere trives på din nuværende arbejdsplads, er det vigtigt at have styr på, hvornår din opsigelse træder i kraft, og hvilke forpligtelser du har i perioden efter.
Den gode nyhed er, at reglerne generelt er ret klare. Udgangspunktet er, at din opsigelse træder i kraft den sidste dag i den måned, hvor den er modtaget af din arbejdsgiver. Det betyder, at hvis du f.eks. afleverer din opsigelse den 10. maj, vil din opsigelsesperiode begynde at løbe fra den 1. juni.
Men hvad betyder det egentlig i praksis?
Forestil dig, at du har en opsigelsesperiode på tre måneder. I eksemplet ovenfor, hvor du opsiger dit job den 10. maj, vil din sidste arbejdsdag altså være den 31. august. Fra den 1. september er du officielt frigjort fra dine forpligtelser på din nuværende arbejdsplads.
Vigtigt: Din arbejdspligt består!
I hele din opsigelsesperiode – i eksemplet fra den 1. juni til den 31. august – har du fortsat pligt til at udføre dit arbejde som normalt. Denne arbejdspligt er gældende, medmindre du og din arbejdsgiver skriftligt aftaler andet.
Hvad kan du aftale med din arbejdsgiver?
Der er flere ting, du kan aftale med din arbejdsgiver, der kan ændre på ovenstående scenarie. Det kan for eksempel være:
- Fritstilling: Du kan aftale at blive fritstillet, hvilket betyder, at du ikke længere skal møde på arbejde i opsigelsesperioden. Du vil stadig modtage din løn i perioden, men er fri til at søge nyt job eller slappe af.
- Henvist ferie: Du kan aftale at afholde ferie i opsigelsesperioden.
- Kortere opsigelsesperiode: Du kan aftale at forkorte opsigelsesperioden, så din ansættelse ophører før tid.
Hvorfor er en skriftlig aftale så vigtig?
En skriftlig aftale er afgørende, fordi den fungerer som dokumentation for, hvad I har aftalt. Det er vigtigt i tilfælde af eventuelle misforståelser eller uenigheder senere hen. En mundtlig aftale kan være svær at bevise, og kan derfor føre til problemer.
Kort sagt:
- Din opsigelse træder i kraft den sidste dag i den måned, hvor den modtages.
- Du har arbejdspligt i hele opsigelsesperioden.
- Du kan aftale ændringer i opsigelsesperioden med din arbejdsgiver, men sørg for at få det skriftligt.
Husk at konsultere din ansættelseskontrakt og eventuelt din fagforening! Din ansættelseskontrakt kan indeholde specifikke bestemmelser om opsigelse, og din fagforening kan give dig rådgivning om dine rettigheder og pligter. At være godt informeret er den bedste måde at sikre en smidig overgang til din næste beskæftigelse.
#Dato#Gyldighed#OpsigelseKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.