Hvornår kan man bede om en lægeerklæring?

0 udsigt

En arbejdsgiver må, efter 14 dages uafbrudt sygdom hos en funktionær, anmode om en lægeerklæring, der vurderer sygdommens forventede varighed. Dette gælder kun i særlige tilfælde, hvor en prognose for det fortsatte sygefravær er nødvendig for at vurdere situationen.

Kommentar 0 kan lide

Lægeerklæring ved længerevarende sygdom: Hvornår må arbejdsgiveren spørge?

At blive syg er en del af livet, og heldigvis har vi rettigheder, der beskytter os, når vi er forhindret i at arbejde. Men hvornår må din arbejdsgiver egentlig bede om en lægeerklæring, når sygdommen trækker ud? Lad os se nærmere på reglerne, særligt for funktionærer.

De første 14 dage er dine egne

Som udgangspunkt har du som funktionær ret til at sygemelde dig uden at skulle fremskaffe en lægeerklæring i de første 14 dage. Denne periode giver dig mulighed for at komme dig uden unødig bureaukrati. Du skal naturligvis informere din arbejdsgiver om din sygdom og forventede fravær, men du er ikke forpligtet til at dokumentere den medicinsk.

Lægeerklæring efter 14 dages uafbrudt sygdom

Når du har været syg i mere end 14 sammenhængende dage, kan din arbejdsgiver anmode om en lægeerklæring. Det er dog vigtigt at understrege, at dette ikke er en automatisk ret for arbejdsgiveren. Anmodningen skal være begrundet i særlige tilfælde, hvor en prognose for den forventede varighed af dit sygefravær er afgørende for at vurdere situationen.

Hvad betyder “særlige tilfælde”?

Udtrykket “særlige tilfælde” er centralt. Det betyder, at arbejdsgiveren ikke bare kan kræve en lægeerklæring, fordi de er nysgerrige eller usikre. Der skal være en reel og legitim grund, for eksempel:

  • Planlægning af arbejdet: Hvis din sygdom forventes at vare længe, kan arbejdsgiveren have brug for at planlægge arbejdsopgaver om eller ansætte vikarer. En prognose fra lægen kan hjælpe dem med dette.
  • Tilpasning af arbejdsopgaver: Måske kan du vende tilbage til arbejdet med ændrede opgaver eller på deltid. En lægeerklæring kan hjælpe med at vurdere dine muligheder.
  • Bekymring for dit helbred: I sjældne tilfælde kan en arbejdsgiver være bekymret for dit helbred og ønske at sikre, at du får den nødvendige behandling.

Hvad skal lægeerklæringen indeholde?

Arbejdsgiveren må ikke bede om en lægeerklæring, der afslører detaljer om din diagnose eller behandling. Erklæringen skal primært fokusere på:

  • En prognose for sygdommens forventede varighed: Hvor længe forventes du at være syg?
  • En vurdering af din arbejdsdygtighed: Er du helt eller delvist ude af stand til at arbejde?
  • Eventuelle anbefalinger til tilpasning af arbejdsopgaver: Er der noget arbejdsgiveren kan gøre for at hjælpe dig tilbage?

Husk dine rettigheder

Det er vigtigt at være opmærksom på dine rettigheder som funktionær. Du kan altid kontakte din fagforening eller en juridisk rådgiver, hvis du er i tvivl om dine rettigheder eller hvis du mener, at din arbejdsgiver har handlet urimeligt i forbindelse med en anmodning om en lægeerklæring.

Konklusion

Selvom arbejdsgiveren har mulighed for at anmode om en lægeerklæring efter 14 dages sygdom, er det ikke en automatisk ret. Det skal være begrundet i et reelt behov, og erklæringen må ikke afsløre private oplysninger om din sygdom. Ved at kende dine rettigheder kan du sikre en fair og respektfuld håndtering af din sygemelding.