Hvornår skal en arbejdsskade senest anmeldes?

2 udsigt

Arbejdsulykker uden fravær skal anmeldes af arbejdsgiveren inden for 14 dage efter ulykkens dato, hvis der kan være grundlag for ydelseskrav efter §11 i arbejdsskadesikringsloven. Sen anmeldelse er dog altid bedre end ingen anmeldelse.

Kommentar 0 kan lide

Har din virksomhed haft en arbejdsulykke? Kend deadlines for anmeldelse!

Arbejdsulykker er uheldige, men desværre en realitet på mange arbejdspladser. Det er derfor vigtigt at have styr på reglerne for anmeldelse af disse, så både virksomheden og den tilskadekomne er sikret. Mens det er afgørende at prioritere medarbejderens velbefindende og sørge for den rette behandling, er der også tidsfrister, som skal overholdes i forhold til anmeldelse af arbejdsulykken.

Hovedreglen: Hurtigst muligt er bedst!

Generelt gælder det, at en arbejdsulykke bør anmeldes hurtigst muligt efter den har fundet sted. Jo hurtigere ulykken anmeldes, jo bedre er det for alle parter. Det giver nemlig Arbejdstilsynet og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mulighed for hurtigt at vurdere ulykken og sikre, at den tilskadekomne får den nødvendige hjælp og støtte.

Specifikt for ulykker uden fravær (men med potentiale for fremtidige problemer): 14-dages frist

Det er særligt vigtigt at være opmærksom på en specifik situation: Arbejdsulykker, der umiddelbart ikke resulterer i fravær, men hvor der kan være grundlag for et ydelseskrav efter §11 i arbejdsskadesikringsloven. Det kan eksempelvis være en mindre forstuvning, et slag eller en skramme, som i første omgang ikke ser alvorlig ud, men som senere kan udvikle sig til et mere alvorligt problem.

I disse tilfælde har arbejdsgiveren en frist på 14 dage fra ulykkens dato til at anmelde hændelsen. Fristen gælder, hvis arbejdsgiveren vurderer, at der potentielt kan opstå et krav om ydelser efter §11. Denne paragraf dækker blandt andet udgifter til behandling, medicin, og hjælpemidler.

Eksempler på situationer, hvor 14-dages fristen er relevant:

  • En medarbejder falder og slår knæet, men er i stand til at fortsætte arbejdet. Et par dage senere begynder knæet at hæve og gøre ondt, og det kan potentielt kræve behandling.
  • En medarbejder får et kemikalie sprøjtet i øjet, men skyller det grundigt og føler sig umiddelbart ok. Der er dog risiko for senere gener.
  • En medarbejder løfter forkert og mærker et jag i ryggen, men tager smertestillende og fortsætter arbejdet. Der kan dog være risiko for en diskusprolaps senere.

Hvorfor er denne 14-dages frist vigtig?

Selvom ulykken umiddelbart ser uskyldig ud, kan den potentielt udvikle sig til et mere alvorligt problem, der kræver behandling eller endda medfører varige mén. Ved at anmelde ulykken inden for 14 dage sikrer virksomheden og den tilskadekomne, at der er dokumentation for hændelsen, hvis der senere opstår et behov for ydelse efter arbejdsskadesikringsloven.

Sen anmeldelse er bedre end ingen anmeldelse!

Selvom det er vigtigt at overholde tidsfristen, er det afgørende at huske, at en sen anmeldelse altid er bedre end ingen anmeldelse. Hvis fristen er overskredet, bør virksomheden stadig anmelde ulykken. Det kan stadig være muligt at få dækket udgifter, selvom anmeldelsen er forsinket.

Konklusion:

Kendskab til anmeldelsesfristerne er essentielt for enhver virksomhed. Anmeld arbejdsulykker hurtigt, og vær særligt opmærksom på de ulykker, der umiddelbart ikke resulterer i fravær, men hvor der kan være risiko for fremtidige problemer. Husk, en hurtig anmeldelse kan spare både virksomheden og den tilskadekomne for en masse besvær i fremtiden, og en sen anmeldelse er altid bedre end ingen.

Husk at søge professionel rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere en arbejdsulykke.