Kan man søge aktindsigt i løn?
Offentlighedsloven §21, stk. 3, giver ret til aktindsigt i begrænsede oplysninger fra personalesager, f.eks. navn, stilling, løn, uddannelse, arbejdsopgaver og rejser. Aktindsigt i den fulde personalesag er dog ikke automatisk.
Kan man søge aktindsigt i løn? Ja, men med forbehold.
Offentlighedsloven giver borgere vidtrækkende rettigheder til at få indsigt i offentlige myndigheders arbejde. Dette inkluderer også oplysninger om offentligt ansattes lønninger. Men selvom retten eksisterer, er den ikke ubegrænset. Det er vigtigt at forstå nuancerne i lovgivningen, før man anmoder om aktindsigt i lønoplysninger.
Ja, du kan søge aktindsigt i løn. Offentlighedsloven §21, stk. 3, åbner specifikt for aktindsigt i visse personalemæssige oplysninger, herunder løn. Dette betyder, at du kan anmode om at få oplyst en offentlig ansats løn. Loven nævner også andre oplysninger, som er omfattet af denne bestemmelse, såsom navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver og rejser.
Det er dog afgørende at huske, at aktindsigt i løn ikke er ensbetydende med aktindsigt i hele personalesagen. Der er en klar sondring mellem den begrænsede aktindsigt, som §21, stk. 3, giver adgang til, og den fulde aktindsigt i en personalesag. Sidstnævnte er underlagt en strengere vurdering og kræver en konkret begrundelse.
Hvad betyder det i praksis?
Du kan forvente at få oplyst en ansats bruttoløn. Derimod vil du sandsynligvis ikke få indsigt i oplysninger om pension, bonusordninger, tillæg eller andre personlige forhold, der indgår i den samlede lønpakke. Disse oplysninger betragtes typisk som en del af den fulde personalesag og er derfor ikke omfattet af den begrænsede aktindsigt efter §21, stk. 3.
Hvornår kan man forvente afslag?
Myndigheden kan afslå aktindsigt, hvis oplysningerne er omfattet af tavshedspligt eller hvis videregivelse vil skade væsentlige hensyn, som f.eks. den ansattes personlige privatliv. Det er derfor vigtigt at have et sagligt formål med sin anmodning om aktindsigt i løn.
Hvordan søger man aktindsigt?
Anmodningen om aktindsigt skal rettes til den myndighed, hvor den pågældende person er ansat. Det er en god idé at være så præcis som muligt i sin anmodning og angive, hvilke oplysninger man ønsker aktindsigt i.
Opsummering:
Aktindsigt i løn er muligt, men begrænset til bruttolønnen. Husk at der er forskel på aktindsigt i løn og aktindsigt i hele personalesagen. Vær forberedt på et potentielt afslag, hvis anmodningen ikke er sagligt begrundet eller hvis oplysningerne er omfattet af tavshedspligt. Ret din anmodning til den relevante myndighed og vær præcis i din formulering.
#Aktindsigt#Løn#SøgningKommenter svaret:
Tak for dine kommentarer! Din feedback er meget vigtig, så vi kan forbedre vores svar i fremtiden.