Hvem skal betale for konfirmation?

4 udsigt

Som samboende forælder har du mulighed for at modtage konfirmationsbidrag fra den anden forælder, hvis du har barnet boende hos dig. Det gælder også, selvom barnet ikke vælger at blive konfirmeret. Bidraget er et engangsbeløb på 4.257 kr. i 2025.

Kommentar 0 kan lide

Konfirmation: Hvem betaler gildet? En guide til forældre

Konfirmationen er en stor dag i mange unges liv. Det er en markering af overgangen fra barn til ung voksen, og ofte en festlig begivenhed med familie og venner samlet. Men med stor fest kommer også store udgifter. Hvem skal egentlig betale for konfirmationen? Og hvilke muligheder er der for økonomisk støtte?

Det traditionelle ansvar:

Traditionelt set har forældrene delt ansvaret for udgifterne til konfirmationen. Det indebærer alt fra konfirmationstøjet og selve festen til eventuelle rejser, gaver til barnet og takkekort. I praksis er det ofte sådan, at man deler regningen efter bedste evne, og at den forælder, der har de største økonomiske ressourcer, måske tager en lidt større del af læsset.

Når forældrene ikke bor sammen:

Situationen bliver lidt mere kompleks, når forældrene ikke bor sammen. Her er der ikke en fast regel for, hvordan udgifterne skal deles. Det bedste er naturligvis, at forældrene kan blive enige om en fair fordeling, der tager højde for begge parters økonomiske situation og barnets behov.

Konfirmationsbidrag: En mulighed for samlevende forældre:

Hvis du er samlevende forælder og har barnet boende hos dig, er der en mulighed for at modtage et konfirmationsbidrag fra den anden forælder. Dette gælder også selvom barnet ikke vælger at blive konfirmeret. Bidraget er ment som en hjælp til de ekstra udgifter, der kan være forbundet med at have et barn i den alder.

Vigtigt:

  • Konfirmationsbidraget er et engangsbeløb.
  • Beløbet for 2025 er fastsat til 4.257 kr. (Beløbet kan variere fra år til år, så tjek altid det aktuelle beløb).
  • Du skal som udgangspunkt anmode om bidraget.

Hvordan anmoder man om konfirmationsbidrag?

For at anmode om konfirmationsbidrag skal du kontakte Udbetaling Danmark. De kan hjælpe dig med ansøgningsprocessen og vurdere, om du er berettiget til bidraget. Du kan finde mere information og kontaktinformation på Udbetaling Danmarks hjemmeside.

Andre former for hjælp:

Udover konfirmationsbidraget kan det være en god idé at undersøge, om der findes andre former for økonomisk hjælp. Nogle kommuner tilbyder eksempelvis tilskud til konfirmationsrelaterede udgifter. Det kan også være en mulighed at søge legater eller fonde.

Tænk kreativt og spar penge:

Konfirmationen behøver ikke at koste en formue. Der er mange måder at spare penge på:

  • Planlæg i god tid: Undersøg priser og tilbud.
  • Lav en realistisk budget: Hold styr på udgifterne.
  • Vær kreativ med festen: Overvej en hjemmelavet buffet eller et potluck-arrangement.
  • Genbrug og lån: Kan konfirmationstøjet genbruges eller lånes af familie og venner?
  • Prioriter: Hvad er vigtigst? Fokuser på det, der betyder mest for konfirmanden.

Konklusion:

Konfirmationen er en særlig begivenhed, men det er vigtigt at huske, at den ikke behøver at ruinere familien. Ved at planlægge, kommunikere og være opmærksom på de forskellige muligheder for økonomisk støtte, kan man skabe en mindeværdig dag uden at sprænge budgettet. Husk, at det vigtigste er at fejre konfirmanden og markere denne vigtige milepæl i livet.