Hvornår skal man have briller med glidende overgang?

4 udsigt

Presbyopi, der rammer de fleste over 40 år, gør det sværere at fokusere på nære ting. Glidende overgang i briller kompenserer for dette, og er en praktisk løsning, hvis du både har brug for læsebriller og korrektion til at se på afstand.

Kommentar 0 kan lide

Slip af med brillerne til at læse – Glidende overgang: Hvornår er de rigtige for dig?

De fleste af os oplever det: pludselig bliver det sværere at læse avisen, se menukortet eller finde små detaljer på kort afstand. Det er presbyopi, der banker på døren, og det rammer typisk efter 40 års alderen. Øjets evne til at fokusere på nære objekter svækkes langsomt, og mange begynder derfor at bruge læsebriller. Men hvad hvis du både skal se skarpt på afstand og tæt på? Her kommer briller med glidende overgang ind i billedet.

Men hvornår er det egentlig det rigtige valg for dig? Det er ikke en one-size-fits-all løsning. For at afgøre om glidende overgang er den optimale løsning for dig, bør du overveje følgende:

1. Dit synsbehov: Bruger du allerede briller til at se på afstand? Og oplever du samtidig problemer med at se skarpt på nært hold? Hvis svaret er ja til begge spørgsmål, er glidende overgang en oplagt kandidat. Du får nemlig én brille til begge behov, eliminerer behovet for at skifte mellem læsebriller og afstandsbriller.

2. Din livsstil: En travl hverdag med konstant skift mellem nært og fjernt arbejde? Glidende overgang er en praktisk løsning, der forenkler din hverdag. Du slipper for konstant at tage briller af og på, og kan hurtigt skifte fokus mellem f.eks. computeren og et dokument på bordet. Men hvis du primært har brug for læsebriller og sjældent bruger briller til at se på afstand, kan det være en mere omkostningseffektiv løsning blot at anskaffe sig læsebriller.

3. Din tilvænning: Det tager tid at vænne sig til glidende overgang. De første dage kan du opleve en periode med svimmelhed, ubehag eller forvrænget syn, specielt i de områder hvor overgangen mellem nærsyn og langsynet sker. Din optiker kan hjælpe med at finde den rigtige styrke og overgangszone, så du undgår ubehag.

4. Alternativer: Er du usikker på glidende overgang, eller oplever du stadig udfordringer med at vænne dig til dem, kan din optiker måske foreslå bifokale eller trifokale briller som et alternativ. Disse har et klart afgrænset område til læsning, i modsætning til den mere graduelle overgang i glidende overgangsbriller.

Kort sagt: Briller med glidende overgang er en fantastisk løsning for mange, der har brug for både læse- og afstandskorrektion. Men det er vigtigt at overveje dit individuelle synsbehov og livsstil, før du vælger dem. En samtale med din optiker vil give dig den bedste rådgivning til at finde den rette løsning for dig. De kan udføre en grundig synsprøve og vejlede dig om dine muligheder, så du får den bedste og mest komfortable synsoplevelse.