Kan man lande på Jupiter?

4 udsigt

Nej, det er ikke muligt at lande på Jupiter, fordi det er en gasplanet uden fast overflade.

Kommentar 0 kan lide

Drømmen om at stå på Jupiter: En umulig mission

Vi har set det i science fiction-film og læst om det i bøger: heltemodige astronauter, der sætter foden på fjerne planeter. Men drømmen om at vandre på eksotiske himmellegemer er ikke altid i overensstemmelse med den barske virkelighed. Et eksempel på dette er Jupiter, solsystemets største planet, en gigantisk gasplanet, hvor en landing er en fysisk umulighed.

Hvorfor? Fordi Jupiter ikke har en fast overflade. Forestil dig at forsøge at lande i en ekstremt tyk, evigtvarende storm. Det er groft sagt den oplevelse, man ville have, hvis man forsøgte at lande på Jupiter. Planeten består primært af brint og helium, de samme gasser, der udgør stjernen solen. Disse gasser bliver tættere og tættere jo længere man “falder” ned, men der er ingen overgang til en fast skorpe.

I stedet for en fast overflade, findes der gradvise overgange. De ydre lag af Jupiter er domineret af brint og helium i gasform. Jo dybere man kommer, desto mere komprimeret bliver gasserne under det enorme tryk fra de overliggende lag. Til sidst når man et punkt, hvor brinten er presset sammen til en metallisk væske, en tilstand, der er umulig at opnå på Jorden uden ekstremt specialiseret udstyr.

Denne metalliske brint udgør størstedelen af Jupiters indre. Det er en elektrisk ledende væske, der menes at være kilden til planetens stærke magnetfelt. Teorier antyder, at dybt inde i Jupiters kerne kan der findes en lille stenet eller iset kerne, men selv hvis denne kerne eksisterer, er den begravet under et lag af komprimeret brint, der er tusindvis af kilometer tykt.

Forestil dig at forsøge at lande med et rumskib. Efterhånden som man “synker” ned i atmosfæren, ville trykket stige eksponentielt. Rumskibet ville blive knust som en sodavandsdåse. Selv hvis man kunne konstruere et fartøj, der kunne modstå det enorme tryk, ville der ikke være noget fast at lande på. Fartøjet ville fortsætte med at synke, indtil det til sidst blev smeltet eller knust af de ekstreme forhold.

Så selvom vi kan sende sonder som Galileo ned i Jupiters atmosfære for at indsamle data, er en bemandet landing ikke blot en teknologisk udfordring – det er en fysisk umulighed. Jupiter er en fascinerende planet, der byder på mange videnskabelige mysterier, men en fast overflade, hvor man kan plante et flag, er ikke en af dem. Drømmen om at stå på Jupiter vil forblive netop det: en drøm. Vi må nøjes med at observere denne imponerende gasgigant fra afstand og lade os fascinere af dens stormfulde skønhed.