Får min sambo halva huset om vi separerar?
Vid en separation har en sambo inte automatiskt rätt till halva värdet av en bostad som enbart ägs av den andra sambon. Detta eftersom bostaden inte anses vara samboegendom. För att en gemensam bostad ska betraktas som samboegendom krävs att samborna har bott tillsammans i minst sex månader.
Får min sambo halva huset om vi separerar?
Vid en upplösning av ett samboförhållande uppstår ofta frågor om ägande av gemensam egendom, däribland bostaden. Till skillnad från makar har sambor inte automatisk rätt till hälften av bostaden, även om den står i den andres namn.
När en bostad är samboegendom
För att en bostad ska betraktas som samboegendom måste följande villkor vara uppfyllda:
- Samborna har bott tillsammans i minst sex månader.
- Bostaden har förvärvats för gemensamt bruk eller bekostats gemensamt.
Bostad som inte är samboegendom
Om bostaden har förvärvats innan samboförhållandet inleddes eller om den endast bekostats av den ena sambon, anses den inte vara samboegendom. Detta gäller även om samborna har bott tillsammans i mer än sex månader.
Vad händer om bostaden inte är samboegendom?
Om bostaden inte är samboegendom tillfaller den i regel den sambo som står som ägare på köpekontraktet. Den andra sambon har dock rätt till ersättning för eventuella värdeökningar som gjorts under samboförhållandet, såsom renoveringar och tillbyggnader.
Samboavtal
För att undvika tvister om ägande av bostaden kan samborna upprätta ett samboavtal. I detta avtal kan de avtala om hur egendomen ska fördelas vid en separation, inklusive bostaden.
Viktigt att tänka på
Det är viktigt att notera att reglerna för ägande av bostäder vid en separation av samboförhållanden kan vara komplexa. Om du har frågor eller funderingar rekommenderas det att du kontaktar en jurist för rådgivning.
#Bodelning#Sambo Bostad#SeparationKommentera svaret:
Tack för dina kommentarer! Din feedback är mycket viktig för att hjälpa oss att förbättra våra svar i framtiden.