Kan sambon få halva bostaden?

3 se

Om ni köpte bostadsrätten gemensamt för er båda att bo i, har sambon rätt till hälften av dess värde enligt sambolagen. Detta gäller oavsett vem som står som ägare. Bostadens gemensamma användning är avgörande.

Kommentar 0 gillar

Kan din sambo verkligen få halva bostaden vid en separation? En djupdykning i sambolagen.

Kärleken kan vara komplicerad, och tyvärr tar alla relationer inte heller slut lyckligt. När man lever i ett samboförhållande är det extra viktigt att förstå vilka rättigheter och skyldigheter man har, särskilt när det kommer till den gemensamma bostaden. Den stora frågan många ställer sig är: Har min sambo verkligen rätt till halva bostaden vid en separation?

Svaret är: Det beror på.

Sambolagen – en skyddsnät för sambor

I Sverige regleras samboförhållanden av sambolagen. Lagen syftar till att skydda den ekonomiskt svagare parten vid en separation. Det innebär att viss egendom, så kallad samboegendom, kan komma att delas lika mellan samborna vid en separation.

Vad räknas som samboegendom?

Den viktigaste punkten att förstå är vad som faktiskt klassas som samboegendom. Enligt sambolagen är det endast:

  • Gemensam bostad: Bostad som förvärvats för gemensam användning.
  • Gemensamt bohag: Möbler, husgeråd och annat lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet.

Här är nyckelfrasen: ”Förvärvats för gemensam användning.” Om bostaden köptes innan ni blev sambor, av en av er, och inte för att ni båda skulle bo där tillsammans, räknas den inte som samboegendom. Detsamma gäller om en av er ärvt eller fått bostaden i gåva med villkor om att den ska vara er enskilda egendom.

När har sambon rätt till halva värdet?

Om ni köpte bostadsrätten gemensamt med avsikten att det skulle vara ert gemensamma hem, då har din sambo i princip rätt till hälften av bostadens värde vid en separation, efter att eventuella lån har dragits av. Det gäller oavsett vem som står som ägare på pappret. Det avgörande är avsikten vid köpet – var det tänkt att ni båda skulle bo där och dela hem?

Viktiga undantag och överväganden:

  • Bodelning: För att sambolagen ska gälla måste en av samborna begära en bodelning. Det innebär att man formellt delar upp samboegendomen. Om ingen begär bodelning behåller var och en sin egen egendom.
  • Skälighetsbedömning: Även om en bostad räknas som samboegendom kan en domstol göra en skälighetsbedömning. Detta kan innebära att en bodelning jämkas (ändras) om den skulle vara oskälig med hänsyn till omständigheterna, exempelvis om samboförhållandet varit väldigt kortvarigt.
  • Samboavtal: Det är möjligt att skriva ett samboavtal där man avtalar bort eller modifierar sambolagens regler om bodelning. Ett samboavtal är ett bra sätt att skapa klarhet och förutsägbarhet.
  • Juridisk rådgivning: I tveksamma fall är det alltid bäst att kontakta en jurist som är specialiserad på familjerätt. De kan hjälpa dig att bedöma din specifika situation och ge råd om dina rättigheter och skyldigheter.

Sammanfattning:

Att förstå sambolagen är viktigt för alla som lever i ett samboförhållande. Kom ihåg att det är avsikten vid köpet av bostaden som är avgörande. Om ni köpte bostaden tillsammans för att bo där gemensamt, är sannolikheten stor att din sambo har rätt till hälften av dess värde vid en separation. Men det finns undantag och det är alltid bäst att vara informerad. Överväg ett samboavtal för att undvika framtida tvister och sök professionell juridisk rådgivning om du är osäker. Genom att vara proaktiv kan ni båda känna er tryggare och mer informerade, oavsett vad framtiden har att erbjuda.