Kan flera stå på en hyreskontrakt?

2 se

Ja, flera kan stå på ett hyreskontrakt. Om huvudhyresgästen flyttar kan övriga kvarstående hyresgäster behålla lägenheten om hyresvärden godtar dem. Detta regleras i jordabalken.

Kommentar 0 gillar

Flera namn på hyreskontraktet: Så funkar det

Att dela boende är vanligt, och det finns olika sätt att ordna det juridiskt. Ett sätt är att flera personer står som hyresgäster på samma kontrakt. Men vad innebär det egentligen, och vilka rättigheter och skyldigheter medför det?

Ja, det är fullt möjligt för flera personer att stå på ett hyreskontrakt. Detta kallas för solidariskt ansvar, vilket betyder att alla som står på kontraktet är gemensamt ansvariga för hyran och att lägenheten sköts enligt avtalet. Skulle en person inte betala sin del av hyran, kan hyresvärden kräva hela beloppet från någon av de andra som står på kontraktet. Det är alltså viktigt att ha en god kommunikation och tydliga överenskommelser mellan de som delar lägenheten.

En vanlig fråga är vad som händer om en av hyresgästerna vill flytta ut. Här skiljer man på huvudhyresgäst och medhyresgäst. Ofta, men inte alltid, finns en huvudhyresgäst som var den som ursprungligen tecknade kontraktet med hyresvärden. Om huvudhyresgästen flyttar ut kan övriga medhyresgäster inte automatiskt ta över kontraktet. De måste ansöka hos hyresvärden om att få överta kontraktet. Hyresvärden har rätt att neka detta, men endast om det finns sakliga skäl, till exempel om de kvarstående hyresgästerna har betalningsanmärkningar eller tidigare misskött en lägenhet. Det är alltså inte fritt fram för hyresvärden att godtyckligt neka en överlåtelse.

Om det inte finns någon utpekad huvudhyresgäst, och en person vill flytta ut, har de kvarstående hyresgästerna större rätt att behålla lägenheten. De behöver fortfarande informera hyresvärden om förändringen, men hyresvärden har inte samma möjlighet att neka fortsatt boende. Det krävs då ännu starkare skäl för att hyresvärden ska kunna säga upp kontraktet.

Reglerna kring detta finns i jordabalken, närmare bestämt 12 kap. som handlar om hyra av bostad. Det är viktigt att läsa igenom dessa regler noggrant, eller kontakta Hyresgästföreningen för rådgivning, innan man skriver på ett hyreskontrakt med flera namn.

Att dela boende och hyreskontrakt kan vara en bra lösning, men det är viktigt att alla inblandade är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter. En tydlig kommunikation och skriftliga överenskommelser mellan de som delar boendet kan minimera risken för framtida konflikter. Tänk på att reglerna kan skilja sig något åt beroende på om det är en privat eller kommunal hyresvärd, så dubbelkolla alltid vad som gäller i just din situation.