Kan man ha en hyresrätt och bostadsrätt samtidigt?

5 se

Ägande av en bostadsrätt hindrar inte innehav av en hyresrätt samtidigt. Dock kan hyresvärden ställa krav på att hyresbostaden används som stadigvarande bostad. Uppfylls inte detta villkor kan hyresvärden säga upp avtalet.

Kommentar 0 gillar

Dubbelt boende: Kan man ha både hyresrätt och bostadsrätt?

Frågan om man kan äga en bostadsrätt och samtidigt inneha en hyresrätt är vanlig och svaret är, i grunden, ja. Rent juridiskt finns det inget som hindrar en person från att inneha båda typerna av boende samtidigt. Du är fri att förvärva en bostadsrätt även om du redan har ett hyreskontrakt, och vice versa. Det finns ingen lag som explicit förbjuder denna kombination.

Men, som alltid, finns det viktiga aspekter att ta hänsyn till, framförallt kopplade till hyresrätten. Det är här det kan uppstå komplikationer.

Hyresrättens krav på stadigvarande boende

Det centrala kravet som hyresvärden oftast ställer är att hyresrätten ska användas som stadigvarande bostad. Detta innebär att du, som hyresgäst, ska bo i lägenheten merparten av din tid. Syftet med detta krav är att förhindra spekulation med hyresrätter, tomgång eller otillåten andrahandsuthyrning.

Om du, efter att ha förvärvat en bostadsrätt, i huvudsak bor i den nya bostadsrätten och inte längre använder hyresrätten som din huvudsakliga bostad, kan du hamna i problem. Hyresvärden kan, om de får kännedom om detta, hävda att du inte längre uppfyller kravet på stadigvarande boende och därmed säga upp hyresavtalet.

Vad innebär “stadigvarande boende” i praktiken?

Det finns ingen exakt definition av “stadigvarande boende” i lagtexten. Det blir en bedömning i varje enskilt fall, där faktorer som:

  • Din folkbokföringsadress: Vart du är folkbokförd är en viktig, men inte ensamt avgörande, faktor.
  • Var du faktiskt bor mestadels: Hyresvärden kan, indirekt, försöka bevisa att du inte bor i hyresrätten.
  • Dina personliga omständigheter: Arbete, familj och andra åtaganden kan spela roll i bedömningen.

Med andra ord, det räcker inte att bara vara folkbokförd i hyresrätten. Du måste också faktiskt bo där regelbundet.

Potentiella scenarion och risker:

  • Dold bostadsrätt: Om du förvärvar en bostadsrätt och försöker dölja detta för hyresvärden samtidigt som du inte använder hyresrätten som stadigvarande bostad, tar du en stor risk. Hyresvärden kan, vid upptäckt, säga upp hyresavtalet.
  • Pendling: Om du pendlar mellan hyresrätten och bostadsrätten och tillbringar tillräckligt mycket tid i hyresrätten för att det ska anses vara din huvudsakliga bostad, kan det vara acceptabelt. Det är dock viktigt att kunna styrka detta.
  • Planerad utflytt: Om du planerar att flytta permanent till bostadsrätten och inte längre vill ha hyresrätten, är det bäst att säga upp hyreskontraktet i god tid.

Sammanfattningsvis:

Att äga en bostadsrätt och ha en hyresrätt samtidigt är inte förbjudet, men det ställer krav på hur du använder hyresrätten. Om du inte bor i hyresrätten tillräckligt ofta för att det ska anses vara din stadigvarande bostad, riskerar du att bli uppsagd. Var därför transparent och överväg noggrant dina alternativ innan du förvärvar en bostadsrätt om du redan har en hyresrätt. Det är alltid bäst att kontakta hyresvärden och diskutera situationen om du är osäker på vad som gäller.