Varför sover min tvååring så dåligt?

1 se

Sömnproblem hos barn mellan 0 och 2 år har ofta att göra med regelbundet intag av mat under dagen. Omkring 2-3 års ålder lär sig de flesta barn att somna om på egen hand, medan upp till 20 % kan ha fortsatt problem med att vakna på natten.

Kommentar 0 gillar

Varför sover min tvååring så dåligt? – Bortom mat och mognad

Många föräldrar till småbarn kämpar med nattliga uppvaknanden. Medan fokus för spädbarn ofta ligger på mat och rutiner, blir bilden mer komplex när barnet närmar sig tvåårsåldern. Visst, en del tvååringar har fortfarande svårt att somna om själva och 20% kan fortsätta kämpa med nattsömnen en bra bit in i barndomen. Men utöver den utvecklingsmässiga aspekten och etablerade sömnrutiner finns det andra, ofta förbisedda faktorer, som kan störa din tvåårings nattsömn.

Bortom den fulla magen: Vid två års ålder är det mindre troligt att hunger är den primära orsaken till uppvaknanden, särskilt om barnet äter en balanserad kost under dagen. Istället kan det handla om:

  • Kognitiv utveckling: Tvååringar upplever en explosionsartad hjärnutveckling. Fantasin flödar, språket utvecklas och världen runtomkring blir alltmer fascinerande. All denna stimulans kan göra det svårt att varva ner inför natten och leda till livliga drömmar och uppvaknanden.
  • Separationsångest: Runt tvåårsåldern kan separationsångesten göra sig påmind igen. Barnet kan bli oroligt när det inser att föräldrarna inte är i samma rum och vakna upp och ropa efter trygghet.
  • Obearbetade känslor: Intensiva känslor som ilska, frustration och rädsla kan bubbla upp under natten. Tvååringen kanske inte har de språkliga verktygen för att uttrycka dessa känslor under dagen, vilket kan leda till orolig sömn.
  • Miljöfaktorer: Ett för varmt eller för kallt sovrum, obekväma kläder eller störande ljud kan påverka sömnen. Tänk också på att en för ljus miljö kan störa melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna.
  • Dolda sjukdomar: Ibland kan sömnproblem vara ett tecken på en underliggande sjukdom, som till exempel öroninflammation eller allergier. Om du misstänker att ditt barn är sjukt, kontakta alltid vården.

Vad kan du göra?

  • Skapa en lugn kvällsrutin: Bad, saga och mys kan hjälpa barnet att varva ner.
  • Prata om dagens händelser: Att bearbeta dagens upplevelser kan minska oron och underlätta insomnandet.
  • Trygghet och närhet: En trygghetsnalle eller en filt kan ge barnet en känsla av trygghet.
  • Optimera sovmiljön: Se till att sovrummet är mörkt, svalt och tyst.
  • Sök professionell hjälp: Om sömnproblemen kvarstår, tveka inte att kontakta BVC eller en sömnkonsult för råd och stöd.

Att förstå de bakomliggande orsakerna till sömnproblem hos tvååringar är det första steget mot att hitta lösningar. Genom att skapa en trygg och förutsägbar miljö, och genom att adressera barnets känslomässiga och utvecklingsmässiga behov, kan du hjälpa din tvååring att sova bättre – och ge hela familjen välbehövlig vila.