Är alkohol avdragsgillt vid representation?

3 se

Sedan 2017 är varken måltider eller alkohol avdragsgilla vid representation. Moms på representationsmåltider upp till 300 kr per person får dock dras av. Kostnader för lunch och middag är således inte längre avdragsgilla.

Kommentar 0 gillar

Är alkohol avdragsgillt vid representation?

Sedan 2017 har Skatteverket infört skärpta regler för representation, vilket innebär att varken måltider eller alkohol är avdragsgilla. Denna förändring har lett till att många företag och organisationer har fått ändra sina rutiner kring representation.

Innan regeländringen var det vanligt att företag bjöd på mat och dryck i samband med möten och kundbesök. Syftet med dessa representationer var att främja affärsrelationer och bygga upp nätverk. Alkoholhaltiga drycker ansågs vara en naturlig del av representationen och var därför avdragsgilla som en del av måltidskostnaden.

Men efter regeländringen är alltså detta inte längre möjligt. Skatteverket anser att alkoholhaltiga drycker inte är en nödvändig del av representation och att det därför inte finns något skäl att göra dem avdragsgilla. Detta gäller även om alkoholen serveras tillsammans med mat.

Det innebär att företag och organisationer som vill bjuda på alkohol i samband med representation måste betala för detta själva. Det är inte heller längre möjligt att dra av momsen på representationsmåltider som uppgår till mer än 300 kronor per person.

Skärpningen av reglerna kring representation har fått blandade reaktioner. Vissa företag välkomnar förändringen och anser att den kommer att leda till mer kostnadseffektiva representationer. Andra företag är kritiska och menar att regeländringen försvårar för dem att bygga upp affärsrelationer.

Oavsett vilken åsikt man har om regeländringen är det viktigt att känna till de nya reglerna för att undvika att göra misstag som kan leda till skattetillägg eller återbetalningskrav.