Vad säger lagen om uppsägning?

3 se

Lagen om anställningsskydd (LAS) stipulerar minst en månads uppsägningstid för både arbetsgivare och anställd. Längre tid kan gälla enligt kollektivavtal. Uppsägning kräver sakliga skäl vid misskötsel.

Kommentar 0 gillar

Uppsägning enligt lagen

Lagen om anställningsskydd (LAS) reglerar villkoren för uppsägning av anställning. Enligt LAS har både arbetsgivare och anställd rätt till minst en månads uppsägningstid. Denna tid kan dock vara längre om det finns bestämmelser om detta i ett kollektivavtal.

För att en uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara giltig krävs det att det finns sakliga skäl för uppsägningen. Dessa skäl kan exempelvis vara misskötsel, arbetsbrist eller personliga förhållanden.

Vid misskötsel ska arbetsgivaren kunna påvisa att den anställde har brutit mot sina arbetsuppgifter eller på annat sätt inte uppfyllt sina skyldigheter. Om arbetsgivaren inte kan bevisa misskötsel kan uppsägningen ogiltigförklaras.

Arbetsbrist uppstår när arbetsgivaren inte längre har behov av den anställdes arbetsinsats. I sådana fall måste arbetsgivaren utreda om det finns andra lediga tjänster inom företaget som den anställde kan omplaceras till.

Personliga förhållanden, såsom sjukdom eller familjeskäl, kan också utgöra grund för uppsägning. I dessa fall måste arbetsgivaren dock göra en noggrann bedömning av om det finns möjligheter till omplacering eller anpassning av arbetsförhållandena.

Det är viktigt att notera att LAS även innehåller bestämmelser om uppsägningstid under prövotid och vid vikariat. I dessa fall kan uppsägningstiden vara kortare än en månad.