Hur länge kan man äta korv som gått ut?

15 se

Rå korv bör inte ätas efter sista förbrukningsdatum på grund av ökad risk för bakterietillväxt. Bäst före-datumet handlar mest om kvalitet; korven kan vara ätbar efter detta datum, men smak och konsistens kan försämras. Var uppmärksam på lukt och utseende innan du äter korv som passerat bäst före-datumet.

Kommentar 0 gillar

Gammal korv – att äta eller inte äta?

Korv är en älskad stapelvara i många svenska hushåll, men hur länge kan man egentligen äta den innan den blir dålig? Svaret är, som med mycket annat, lite mer komplicerat än ett enkelt ja eller nej. Det beror nämligen på vilken typ av korv det handlar om, hur den har förvarats och vad datummärkningen säger.

Det finns två huvudsakliga datummärkningar på livsmedel: “sista förbrukningsdag” och “bäst före-datum”. När det gäller korv är det avgörande att skilja på dessa.

Sista förbrukningsdag – en skarp gräns:

Rå korv, som exempelvis färska korvar, isterband och många grillkorvar, är ofta märkta med “sista förbrukningsdag”. Detta datum är ingen rekommendation, utan en skarp gräns. Efter detta datum ökar risken för bakterietillväxt markant, vilket kan leda till matförgiftning. Ät aldrig rå korv som passerat sista förbrukningsdag, även om den ser och luktar bra. Risken är helt enkelt inte värd att ta.

Bäst före-datum – en fråga om kvalitet:

Varmrökta, kokta och vissa torkade korvar är oftast märkta med “bäst före-datum”. Detta datum handlar främst om kvalitet, inte säkerhet. Korven kan vara fullt ätbar även efter detta datum, men smaken och konsistensen kan ha försämrats. Den kan bli torrare, segare eller få en fadd smak.

Använd dina sinnen – se, lukta och känn:

Om din korv passerat “bäst före-datum” betyder det inte automatiskt att den måste slängas. Använd dina sinnen för att avgöra om den fortfarande är ätbar. Titta noga på korven. Har den ändrat färg? Har det bildats mögel? Lukta sedan på korven. Luktar den surt, härsket eller på något annat sätt avvikande? Om korven klarar både syn- och lukttestet kan du försiktigt känna på den. Känns den slemmig eller klibbig? Om svaret är ja på någon av dessa frågor bör du kassera korven.

Förvaring spelar roll:

Oavsett datummärkning är korrekt förvaring avgörande för att förlänga korvens hållbarhet. Förvara alltid korv kallt, helst i kylskåp vid +4 grader eller kallare. Se till att förpackningen är obruten eller att korven är väl förpackad i en lufttät behållare. Följ alltid förvaringsinstruktionerna på förpackningen.

Slutsats:

Att avgöra om en korv är ätbar eller inte kräver lite eftertanke. Var extra försiktig med rå korv och respektera alltid “sista förbrukningsdag”. När det gäller korv med “bäst före-datum” kan du använda dina sinnen och ditt omdöme. Vid minsta tvekan – släng den! Din hälsa är trots allt viktigare än att rädda några kronor.