Vad gäller vid avbokning av restaurang?

0 se

Saknas avbokningsregler i restaurangens villkor kan konsumenttjänstlagen gälla. Restaurangen kan då kräva ersättning för direkta kostnader orsakade av avbokningen, men måste styrka dessa.

Kommentar 0 gillar

Avbokning av restaurangbesök: Vad gäller egentligen?

Att avboka ett restaurangbesök kan kännas lite obekvämt, men det händer alla. Men vad händer om du behöver avboka, och vilka rättigheter och skyldigheter har du och restaurangen? Svaret beror i hög grad på restaurangens egna regler, men även konsumenttjänstlagen spelar en roll.

Restaurangens egna villkor – läs det finstilta!

Många restauranger har tydliga avbokningsregler på sin hemsida eller i bokningsbekräftelsen. Det är avgörande att du läser dessa innan du bokar. Där anges ofta en tidsgräns för avbokning utan kostnad. Avbokar du senare än denna gräns kan restaurangen kräva en avgift, och ofta anger de även storleken på denna avgift. Detta kan till exempel vara en fast summa eller en procentuell del av det totala beloppet. Är avbokningsreglerna otydliga, eller saknas de helt, kommer andra regler att gälla.

Konsumenttjänstlagen – när villkoren brister

Saknar restaurangens villkor tydliga avbokningsregler, eller om villkoren är oskäliga, kommer konsumenttjänstlagen tillämpas. Denna lag skyddar konsumenter och innebär att restaurangen endast kan kräva ersättning för de direkta kostnader som avbokningen orsakat. Det är viktigt att notera att restaurangen har bevisbördan här – de måste kunna visa på exakt vilka kostnader avbokningen medfört.

Vad räknas som direkta kostnader?

Direkta kostnader kan vara svåra att definiera exakt, men de bör vara tydligt kopplade till din avbokning. Exempel på kostnader som kan anses som direkta kostnader inkluderar:

  • Matvaror som köpts in specifikt för er bokning och som inte kan användas i annan servering: Detta är oftast den mest relevanta punkten. Restaurangen måste kunna bevisa att de köpte in specifikt för er, och att de inte kunde sälja dessa råvaror vidare. En generisk minskning av matsvinnet under en viss period är inte ett giltigt argument.
  • Eventuella bokningsavgifter till externa leverantörer: Om restaurangen betalat en avgift till en leverantör (t.ex. för underhållning) som inte kan återbetalas på grund av avbokningen.

Kostnader som inte räknas som direkta kostnader:

  • Förlorad vinst: Detta är inte en direkt kostnad, utan en konsekvens av en utebliven bokning. Restaurangen har rätt att försöka fylla bordet, men inte att fakturera dig för potentiell intäkt de förlorat.
  • Generella omkostnader: Hyra, löner etc. är inte direkta kostnader kopplade till din specifika bokning.

Sammanfattningsvis: För att undvika missförstånd är det alltid bäst att läsa restaurangens avbokningsregler noggrant. Om dessa saknas eller är otydliga, är det konsumenttjänstlagen som gäller. Kom ihåg att restaurangen måste kunna bevisa sina direkta kostnader. Vid tvist kan du kontakta Konsumentverket för rådgivning.